Ribizli
Rendkívül jó hatású az izületekben lerakódott Kristályok eltávolításánál (köszvénynél), segít a fáradtságérzetet leküzdeni, valamint nagyon magas a C-vitamin-tartalma. Szerepe van a vérképzésben, fogyasztása ajánlott a vérzékenységben szenvedőknek.
A feketeribizli levelének magas a flavonoid és procianidin tartalma. A gyümölcstermés a C-vitamin mellett E-és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz. A fekete ribiszke magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, melynek egy neurodermatitisz, - (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség), - kezelésében egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. A levélből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztható magas vérnyomás, vesebaj esetén.
MEGGY
Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2-illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, Magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz Hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, Melyek antioxidáns hatásúak. A levében lévő Antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.
Vértisztító hatású. A kalcium, kálium és Magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a Szabályos Szívverés helyreállításán. Serkenti a máj-és vese működését. Különösen ajánlatos fogyasztani Azoknak, akiknek az emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a mozgására Belek
Cseresznye
Gazdag A-, B-, C-vitaminban. Tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kobaltot és nagymértékben vasat. Alkotóelemeinek köszönhetően tisztítja a szervezetet, jót tesz az ízületeknek és a cukorbetegségben szenvedőknek. Kitűnő vértisztító, Hiszen 78-82%-a víz. Segít megtisztítani a vért, aminek következtében enyhül, vagy elmúlik a fájdalom.
Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennél fogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat
Sárgabarack
A sárgabarack jótékony hatása vitathatatlan. Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B-17, káliumot, kálciumot, foszfort, C-vitamint és ként. A Csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt Javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az aszmatikus panaszokat. Vízhajtó, Méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok ÁLTAL okozott fertőzéseket.
A sárgabarack és annak magja jótékony hatással van a bőrre, hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bort, a kötőszöveteket. Az olaj megtalálható hidratáló készítményekben, tusfürdőkben, bőrradírokban és egyéb kozmetikai termékekben. Kéntartalmának köszönhetően jótékony hatással van a bőrre.
SZŐLŐ
Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem: A-(béta-karotin), B1-, B2-és C-vitamin, de kalcium, vas és Foszfor van. Különösen fontos a szőlő magas káliumtartalma. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül.
A szőlő Ezen kívül gyümölcssavat, szőlőcukrot és pektineket tartalmaz, ami a rostanyagokhoz Hasonlóan gondoskodik a jó emésztésről. A piros szőlőben Ezen kívül cserzőanyag is van, ami hatással van a bélnyálkahártyára. Az ún. flavonidok - főleg a piros szőlőben találhatók - jó hatást gyakorolnak a szívre, az érrendszerre, és segítenek az érelmeszesedés kialakulásának megakadályozásában is.

DIÓ
Számos ásványi anyagot, és vitamint tartalmaz ez a kicsi dió. Érdemes hát megismerkedni egészségügyi hatásaival is. A dió nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, és néhány szem dió egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet. A dió segít megőrizni a vérerek rugalmasságát is. A gyümölcsben Ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található. Néhány tanulmány szerint napi egy uncia dió elropogtatása segít megvédeni a szívet a betegségektől. Vértisztító, serkenti az emésztést, bélféregűző Ugyanakkor hatásáról is ismert. Nagyon Hatékony gyomor-és bélhurut ellen.
NARANCS
Erős vírus-és baktériumölő hatása révén enyhíti az influenzákkal tüneteket, savtartalma könnyíti a bélműködést. Nyugtatja az idegrendszert, előnyös hatással van a szívre és a keringési betegségekre (trombózis, szív-és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás). Enyhe hashajtó, frissítő, étvágyjavító és idegnyugtató hatású. A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is. Elősegíti az emésztést, tisztítja a vért és csökkenti a koleszterint. A narancsban előforduló bioflavonok lehetõvé teszik a véredények szöveteinek erősödését
Gesztenye
■ csökkenti a gyulladást és a vizenyőt,
■ véd a vizenyő kialakulása ellen,
■ erősíti és Javítja az érfalak rugalmasságát, és tonizálja a visszereket
■ görcsoldó,
■ antioxidáns,
■ köptető és mikroba elleni hatású.
SZILVA
Vitamintartalma nem számottevő, kivéve a B-vitamint tartalma. Nagy mennyiségben káliumot, kisebb mennyiségben nátriumot tartalmaz. Az egyik legjobb természetes vértisztítónk. Tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin szintjét. Csökkenti a köszvényesek reumások panaszait, jótékony vese-és májbetegek diétájában. A szilva kiváló hashajtó, kitűnő székletszabályozó, és a Belek karbantartása miatt az ún. meghűléses betegségeknél is jó szolgálatot tesz a hurut megszüntetésével, a Belek kitisztításával.
B-vitaminnak köszönhetően az idegrendszerre és az agyműködésre jótékony hatású. Hiszen ez a vitamin nagyon fontos az idegrendszer számára, segítik az agy anyagcseréjét, ezáltal segítik elő A megfelelő gondolkodást, tanulást, a memória működését
Alma
Gyümölcssav-és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B-komplex vitaminokat , C-vitamint
Gyógyító hatását már régóta ismerték, leginkább skorbut és a fogínyvérzés ellenszereként tartják számon. A népi gyógyászat szerint a reszelt alma fogyasztásával leküzdhető a hányinger, megszüntethető a hányás és a tengeribetegség.
Sikerét a pektin nevű anyagnak köszönheti. Rostjai az Eres Soran feloldódnak és pektin keletkezik. Ez az anyag a bélbe jutva az ott Jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán.
Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, sőt a Rendszeres nyers alma fogyasztása rendszerezi a székletet.
Vérkeringést serkentő hatásával érelmeszesedéskor válhat hasznossá. Az alma csersavtartalmának köszönhetően a savas lé frissítő hatású, elősegíti az emésztést, és erősíti a bélnyálkahártyát és jó hatást fejt ki a máj működésére.
Hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Méregtelenítő, tisztító hatású, tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő-és húgysavképződést, Ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat.

KÖRTE
Méregteleníti a szervezetet, megszünteti az emésztési problémákat és ellát a legfontosabb vitaminokkal - a körte az egyik leghatásosabb Egészségvédő őszi gyümölcs! Már egy szem elfogyasztásával biztosíthatod a szervezeted C-vitamin és káliumszükségletét, emellett megelőzheted az epebetegségeket, a gyomor-és bélhurutot és a reumát
Brokkoli
Tartalmaz A-, C-, E-és B-vitaminokat, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét. Kiemelendő továbbá a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1-és B2-vitamin is. A Brokkoli kitűnő C-vitamin-, folsav-és ß-karotin-forrás. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban. Nagy mennyiségben tartalmaz klorfilt.
A brokkoliban található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését
Jótékonyan hat a verre, növeli az energiát. Segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, jót tesz a szívnek és egy vérkeringésnek.
Antioxidáns és rákmegelőző hatású. Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt Jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. Könnyű emészthetősége miatt érzékenyebb gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.
ZELLER
A zeller egyik megkülönböztető tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Erős vízajtó, étvágycsökkentő, nyugtató, potenciajavító. Tele van szerves anyagokkal, Sokkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma
Nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A zeller egyensúlyba hozza a vér sav-lug tartalmat. Megtalálható benne: nátrium, kalcium, Foszfor, Kálium, Vas, Magnézium, A, B, C vitaminok és nyomelemek. A zeller megtisztítja a májat és a nyirokrendszert, valamint Javítja az emésztést, serkenti a veseműködést.
Zöldborsó
Tartalmaz karotin, B1-, B2-, és C-vitamint. Ásványi anyagai közül megtalálható benne a Foszfor és a kálium, vas, cink, mangán és réz.
Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz. A zöldborsó rostokban nagyon gazdag, és elengedhetetlen a bélműködés Rendszeres elősegítéséhez. Energiatartalma alacsony, rosttartalmának köszönhetően Azonban megfelelően telít.
Spenót
A más néven spenót Paraj kiemelkedően gazdag élelmi rostokban, antioxidánsokban, flavonoidokban (apigenin), karotinoidokban, klorofillban valamint vitaminokban és ásványi anyagokban. Vitaminok közül az A-, K-, és a C-vitaminból fordul elő benne Jelentősebb mennyiség. Ásványi anyagok közül Különösen gazdag vasban, magnéziumban, káliumban, kalciumban, folsavban Ugyanakkor foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Folsav tartalmának köszönhetően a terhes nőknek ajánlott.
A Szamos Összetevőinek köszönhetően jótékony hatása van. Vérnyomásszabályzó, mérsékli a magas vérnyomást, és csökkenti az alacsony vérnyomás okozta fáradságérzetet, segít a szív-és keringési rendellenességekkel szemben. A spenótban sok vas található, csak éppen az a probléma vele, hogy egy javát Szervezetünk képtelen felszívni. Az oxálsav tartalma gátolhatja a vas, illetve benne lévő más ásványi anyagok felszívódását, így a közhiedelemmel ellentétben a Paraj nem különösebben jó vasforrás. Alacsony energiatartalmának köszönhetően a Fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható.
CSICSÓKA
Gumója amellett, hogy B1-, B2-, C-vitamint, niacint, béta-karotint, káliumot, foszfort, vasat és magnéziumot tartalmaz, nagy mennyiségű inulint rejt magában. A csicsóka fő szénhidrátja, az inulin, olyan növényi rostanyag, melyet Szervezetünk inzulin nélkül is képes hasznosítani, így nem emeli meg a vércukorszintet, még tartós fogyasztás esetében sem. Ezen jó tulajdonságánál fogva akár Cukorbetegek is beépíthetik az étrendjükbe, kiváló diabetikus Táplálék. Az inulin prebiotikus másik nagy jelentősége tulajdonsága: egy alkalmas Bélflóra helyreállítására és fenntartására - segít megelőzni a káros baktériumok elszaporodását az emésztőrendszerben -, Megfelelő irányba befolyásolja a bél PH-értéket. Az inulin mindezeken túl segíthet a gyermekkori élelmiszer-allergiák leküzdésében, a candidózis tüneteinek megszüntetésében, csökkenti a koleszterin-szintet és Triglicerid, sőt, egyes klinikai vizsgálatok szerint az étrendbe beépített inulin gátolja a tumorfejlődést.
Az inulin olyan összetett szénhidrátvegyület, amely-bár igencsak édes ízű - nem tekinthető cukornak. A csicsókából kivont inulin Ezért természetes cukorpótlóként is funkcionálhat.
Szeletelve ehetjük akár önmagában, kiváló rágcsálnivaló, de reggeli szendvicsünket is feldobhatjuk vele. Préselt leve amellett, hogy stabilizálja a vércukorszintet és káliumtartalmánál fogva jótékony hatással van a vérnyomásra, remek Fogyókúrás ital is: csillapítja az éhségérzetet, telít, alacsony energiatartalmú, könnyen emészthető, Ráadásul kellemes íze van. Méregtelenítőként sem utolsó, Hiszen káliumtartalmának köszönhetően vízhajtó, salaktalanító hatású. Egy pohár csicsókalé - ami gyakorlatilag rostos inulinital - kitűnő fáradtság ellen is, és nem utolsó sorban az egyik legjobb prebiotikum.
KÁPOSZTA
Értékes zöldségfélénk Szamos vitamint - A-provitamin, B-és C-vitamin - és ásványi anyagot - pl. Kálium, Magnézium, nátrium, vas, Jód - tartalmaz. Ezek közül a legnagyobb értéke a magas C-vitamin-tartalom, mely Azonban még a Megfelelő tárolás mellett is kb. ötödére csökkenhet. Célszerű a káposztát valamilyen főtt étel formájában fogyasztani, főzés hatására ugyanis a C-vitamin tartalma megemelkedik, mivel a benne lévő aszkorbigén hő hatására C-vitaminná alakul.
Nemcsak főzve finom és egészséges: fogyasszuk savanyított változatban is! Főként télen érdemes naponta egy kevés savanyú káposztát csemegézni, hisz a savanyú közeg jól megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmat.