Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 vitamin bombák

Gesztenye, cseresznye és a déli gyümölcs  kivételével az itt leírt gyümölcsök és zöldségfélék megtalálható a kertemben.   
 

                                     Kép     

 

                                                     NASPOLYA

A naspolya gyümölcse rendkívül gazdag vitaminokban. Mintegy 12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz. Rokonaihoz Hasonlóan magas a pektin tartalma. A pektin segíti az anyagcserét és rendbe tartja a vér koleszterinszintjét. Ez az anyag a bélbe jutva az ott Jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, sőt a Rendszeres nyers alma fogyasztása rendszerezi a székletet. Tartalmaz még vasat és kalciumot, emellett Jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten ajánlott és vérzékenyeknek Ezen kívül még csonterősítő hatása is van. Gyulladáscsökkentő hatású növényként ismeri a természetgyógyászat.
 

                            Kép          

 

                                                                Gránátalma

A Szamos kutatás bizonyítja jótékony hatását. A Gránátalma polifenolokat nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot és leggazdagabb forrása az ellagsavnak nevezett természetes anyag.
A szakemberek Elsősorban magas vérnyomás és érelmeszesedés megelőzésére ajánlják. A legújabb kutatások szerint a Gránátalma segíthet Szamos rákbetegség megelőzésében és kezelésében. Kutatások kimutatták, hogy 20%-al képes Csökkenteni a szervezet LDL (káros koleszterin) szintjét.
 

                           Kép  

                                                        KÖSZMÉTE / Egres /

A köszméte energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként. Ugyanakkor a pöszmétének magas a vitamintartalom, tartalmaz A, C, D-vitamint is, illetve ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort és niacint. A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a Szervezetünk számára.
 
A népi orvoslás szerint, Rendszeres fogyasztása köszvény, vese-és hólyagbántalmak esetén jó hatású. Orvosok, kutatók megállapították, hogy pektin tartalma azonos az almáéval. A pektin a bélbe jutva az ott Jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat.
 

                                 Kép  

                                                                 Áfonya

Az áfonya gyümölcssavakat, cukrot, pektint és Szamos vitamint tartalmaz. Kiemelkedően magas a kálium tartalma, továbbá megtalálható benne kalcium, vas, Magnézium, mangán, cink, kén, Foszfor. Tudományosan is elfogadott szer látószervünk Különféle betegségeire. Egy V A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer Alapanyaga. Első kutatás a fekete áfonya látásra gyakorolt hatásáról egy francia kutató végezte a Királyi Légierő pilótáinak a közreműködésével a II. Világháborúban. Az áfonya-kivonat adása azt eredményezte, hogy javult az éjszakai látás erőssége, gyorsabb lett a sötéthez való alkalmazkodás és gyorsabban helyreállt az éleslátás vakító fény után. Későbbi tanulmányok ezt igazolták is.
 

                             Kép      

                                                         Cékla

Rendkívül gazdag folsavban, C-, B1-, B2-, B6-vitamin, béta-karotin, niacin, biotin. Ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható: vasat, szilíciumot, rezet, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, jódot, Bort, mangánt, ként, kobaltot, lítiumot, stronciumot tartalmaz.
Vitamin és ásványi anyagának köszönhetően serkenti a vérképzést, növeli az ellenálló-képességet, Támogatja a nyirokrendszer működését. Jó hatással van az emésztőrendszerre, normalizálja a vérnyomást, vízhajtó és Méregtelenítő hatása közismert. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismerik, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A verre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy egy szervezet a céklából Sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. Legújabb kutatások szerint jótékony hatással van a rákos betegek kezelésében.
 Kép
 
                                   Szeder
Gazdag vitaminokban (A-, B1, B6-illetve C-vitamin, folsav) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, Foszfor, Magnézium, Vas, msngán, réz). A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít rokonáéhoz, egy málnáéhoz, de szénhidrát-és növény rost-illetve pektintartalma nagyobb. Dúskál az antioxidáns flavonoidokban. Flavonoid vegyületei Elsősorban antioxidáns hatásuknak köszönhetően hasznosak, de azt aa Szamos kutatási eredmény támasztja alá, hogy Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk is van.
Ausztráliai kutatók felfedezték, hogy a Szamos bogyóstermésű növény (pl. málna, vörös áfonya, földi-és faeper, szeder, fekete ribizli) gyümölcsének présleve 1:5 arányú higításban gátolni tudja Különféle baktériumok és a Candida albicans nevű gomba növekedését
 
 

                              Kép    

                                                                     Málna

A málna az egyik legegészségesebb gyümölcsünk - egy vitaminbomba. Flavonoidokat tartalmaz, gyümölcssavakat, aromaanyagokat, vitaminokat és ásványi agyagokat. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, kalcium, vas, cink, Magnézium, Foszfor-vegyületek. A magas C-vitamin tartalma, valamint B-vitamint és béta-karotint is tartalmaz.
Rendkívüli hatása van szervezetünkre, egészségünkre. Használják vércukorszint, magas vérnyomás csökkentésére, vér körforgásának serkentése, a menstruációs zavarok megszüntetése, a szívműködés szabályozása stb. Savlekötő tulajdonságú, sok magja pedig elősegíti az emésztést. Lábadozás, szívbetegségek, kimerültség, depresszió esetén Szintén segít és gyógyítja a gyulladt fogínyt
 
                    

                                  Kép   

                                                       / EPER / Szamóca

 Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2-illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, Magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz Hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, Melyek antioxidáns hatásúak.
Tudta?
Ausztráliai kutatók felfedezték, hogy a Szamos bogyóstermésű növény (pl. málna, vörös áfonya, földi-és faeper, szeder, fekete ribizli) gyümölcsének présleve 1:5 arányú higításban gátolni tudja Különféle baktériumok és a Candida albicans nevű gomba növekedését.
Megtalálható benne a szalicilsav, ami az aszpirin egyik hatóanya. Javasolt EPE-és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére. -Magas C-vitamin tartalma egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét fedezi. Serkenti a vérkeringést, és fokozza a Méregtelenítő folyamatokat. Sok bogyós gyümölcshöz Hasonlóan a földiepernek is vértisztító és baktériumölő hatása van. Jó gyógyszer továbbá a cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre, vesékre.
 
           

                       Kép  

                                                            Ribizli

Rendkívül jó hatású az izületekben lerakódott Kristályok eltávolításánál (köszvénynél), segít a fáradtságérzetet leküzdeni, valamint nagyon magas a C-vitamin-tartalma. Szerepe van a vérképzésben, fogyasztása ajánlott a vérzékenységben szenvedőknek.
 
A feketeribizli levelének magas a flavonoid és procianidin tartalma. A gyümölcstermés a C-vitamin mellett E-és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz. A fekete ribiszke magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, melynek egy neurodermatitisz, - (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség), - kezelésében egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. A levélből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztható magas vérnyomás, vesebaj esetén.
 

                                      Kép    

                                                         MEGGY

Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2-illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, Magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz Hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, Melyek antioxidáns hatásúak. A levében lévő Antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.
 
Vértisztító hatású. A kalcium, kálium és Magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a Szabályos Szívverés helyreállításán. Serkenti a máj-és vese működését. Különösen ajánlatos fogyasztani Azoknak, akiknek az emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a mozgására Belek
 
 

                              Kép     

                                                      Cseresznye

Gazdag A-, B-, C-vitaminban. Tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kobaltot és nagymértékben vasat. Alkotóelemeinek köszönhetően tisztítja a szervezetet, jót tesz az ízületeknek és a cukorbetegségben szenvedőknek. Kitűnő vértisztító, Hiszen 78-82%-a víz. Segít megtisztítani a vért, aminek következtében enyhül, vagy elmúlik a fájdalom.
 
Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennél fogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat
 

                                  Kép   

                                                Sárgabarack

A sárgabarack jótékony hatása vitathatatlan. Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B-17, káliumot, kálciumot, foszfort, C-vitamint és ként. A Csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt Javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az aszmatikus panaszokat. Vízhajtó, Méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok ÁLTAL okozott fertőzéseket.
A sárgabarack és annak magja jótékony hatással van a bőrre, hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bort, a kötőszöveteket. Az olaj megtalálható hidratáló készítményekben, tusfürdőkben, bőrradírokban és egyéb kozmetikai termékekben. Kéntartalmának köszönhetően jótékony hatással van a bőrre.
 

                 Kép  

                                 

                                       SZŐLŐ

Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem: A-(béta-karotin), B1-, B2-és C-vitamin, de kalcium, vas és Foszfor van. Különösen fontos a szőlő magas káliumtartalma. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül.
A szőlő Ezen kívül gyümölcssavat, szőlőcukrot és pektineket tartalmaz, ami a rostanyagokhoz Hasonlóan gondoskodik a jó emésztésről. A piros szőlőben Ezen kívül cserzőanyag is van, ami hatással van a bélnyálkahártyára. Az ún. flavonidok - főleg a piros szőlőben találhatók - jó hatást gyakorolnak a szívre, az érrendszerre, és segítenek az érelmeszesedés kialakulásának megakadályozásában is.
 
 

         Kép

                                            

 

                                           DIÓ

 Számos ásványi anyagot, és vitamint tartalmaz ez a kicsi dió. Érdemes hát megismerkedni egészségügyi hatásaival is. A dió nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, és néhány szem dió egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet. A dió segít megőrizni a vérerek rugalmasságát is. A gyümölcsben Ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található. Néhány tanulmány szerint napi egy uncia dió elropogtatása segít megvédeni a szívet a betegségektől. Vértisztító, serkenti az emésztést, bélféregűző Ugyanakkor hatásáról is ismert. Nagyon Hatékony gyomor-és bélhurut ellen.

 
 

                       Kép    

                                                 NARANCS

Erős vírus-és baktériumölő hatása révén enyhíti az influenzákkal tüneteket, savtartalma könnyíti a bélműködést. Nyugtatja az idegrendszert, előnyös hatással van a szívre és a keringési betegségekre (trombózis, szív-és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás). Enyhe hashajtó, frissítő, étvágyjavító és idegnyugtató hatású. A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is. Elősegíti az emésztést, tisztítja a vért és csökkenti a koleszterint. A narancsban előforduló bioflavonok lehetõvé teszik a véredények szöveteinek erősödését
 
 

                     Kép 

                                                 Gesztenye

■ csökkenti a gyulladást és a vizenyőt,
■ véd a vizenyő kialakulása ellen,
■ erősíti és Javítja az érfalak rugalmasságát, és tonizálja a visszereket
■ görcsoldó,
■ antioxidáns,
■ köptető és mikroba elleni hatású.
 
 

                           Kép  

                                                     SZILVA

Vitamintartalma nem számottevő, kivéve a B-vitamint tartalma. Nagy mennyiségben káliumot, kisebb mennyiségben nátriumot tartalmaz. Az egyik legjobb természetes vértisztítónk. Tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin szintjét. Csökkenti a köszvényesek reumások panaszait, jótékony vese-és májbetegek diétájában. A szilva kiváló hashajtó, kitűnő székletszabályozó, és a Belek karbantartása miatt az ún. meghűléses betegségeknél is jó szolgálatot tesz a hurut megszüntetésével, a Belek kitisztításával.
 B-vitaminnak köszönhetően az idegrendszerre és az agyműködésre jótékony hatású. Hiszen ez a vitamin nagyon fontos az idegrendszer számára, segítik az agy anyagcseréjét, ezáltal segítik elő A megfelelő gondolkodást, tanulást, a memória működését
 
 

                              Kép     

                                                                Alma

Gyümölcssav-és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B-komplex vitaminokat , C-vitamint  
Gyógyító hatását már régóta ismerték, leginkább skorbut és a fogínyvérzés ellenszereként tartják számon. A népi gyógyászat szerint a reszelt alma fogyasztásával leküzdhető a hányinger, megszüntethető a hányás és a tengeribetegség.
Sikerét a pektin nevű anyagnak köszönheti. Rostjai az Eres Soran feloldódnak és pektin keletkezik. Ez az anyag a bélbe jutva az ott Jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán.
Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, sőt a Rendszeres nyers alma fogyasztása rendszerezi a székletet.
Vérkeringést serkentő hatásával érelmeszesedéskor válhat hasznossá. Az alma csersavtartalmának köszönhetően a savas lé frissítő hatású, elősegíti az emésztést, és erősíti a bélnyálkahártyát és jó hatást fejt ki a máj működésére.
Hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Méregtelenítő, tisztító hatású, tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő-és húgysavképződést, Ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat.
 

              Kép

                                KÖRTE               

 
 Méregteleníti a szervezetet, megszünteti az emésztési problémákat és ellát a legfontosabb vitaminokkal - a körte az egyik leghatásosabb Egészségvédő őszi gyümölcs! Már egy szem elfogyasztásával biztosíthatod a szervezeted C-vitamin és káliumszükségletét, emellett megelőzheted az epebetegségeket, a gyomor-és bélhurutot és a reumát
 
 
 
 

                                           Kép 

                                                          Brokkoli

Tartalmaz A-, C-, E-és B-vitaminokat, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét. Kiemelendő továbbá a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1-és B2-vitamin is. A Brokkoli kitűnő C-vitamin-, folsav-és ß-karotin-forrás. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban. Nagy mennyiségben tartalmaz klorfilt.
A brokkoliban található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését
Jótékonyan hat a verre, növeli az energiát. Segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, jót tesz a szívnek és egy vérkeringésnek.
Antioxidáns és rákmegelőző hatású. Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt Jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. Könnyű emészthetősége miatt érzékenyebb gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.
 
 

                   Kép    

                                             ZELLER

A zeller egyik megkülönböztető tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Erős vízajtó, étvágycsökkentő, nyugtató, potenciajavító. Tele van szerves anyagokkal, Sokkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma
Nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A zeller egyensúlyba hozza a vér sav-lug tartalmat. Megtalálható benne: nátrium, kalcium, Foszfor, Kálium, Vas, Magnézium, A, B, C vitaminok és nyomelemek. A zeller megtisztítja a májat és a nyirokrendszert, valamint Javítja az emésztést, serkenti a veseműködést.
 
 

                         Kép 

                                                       Zöldborsó

Tartalmaz karotin, B1-, B2-, és C-vitamint. Ásványi anyagai közül megtalálható benne a Foszfor és a kálium, vas, cink, mangán és réz.
 
Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz. A zöldborsó rostokban nagyon gazdag, és elengedhetetlen a bélműködés Rendszeres elősegítéséhez. Energiatartalma alacsony, rosttartalmának köszönhetően Azonban megfelelően telít.
 
 

                         Kép     

                                                      Spenót

A más néven spenót Paraj kiemelkedően gazdag élelmi rostokban, antioxidánsokban, flavonoidokban (apigenin), karotinoidokban, klorofillban valamint vitaminokban és ásványi anyagokban. Vitaminok közül az A-, K-, és a C-vitaminból fordul elő benne Jelentősebb mennyiség. Ásványi anyagok közül Különösen gazdag vasban, magnéziumban, káliumban, kalciumban, folsavban Ugyanakkor foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Folsav tartalmának köszönhetően a terhes nőknek ajánlott.
A Szamos Összetevőinek köszönhetően jótékony hatása van. Vérnyomásszabályzó, mérsékli a magas vérnyomást, és csökkenti az alacsony vérnyomás okozta fáradságérzetet, segít a szív-és keringési rendellenességekkel szemben. A spenótban sok vas található, csak éppen az a probléma vele, hogy egy javát Szervezetünk képtelen felszívni. Az oxálsav tartalma gátolhatja a vas, illetve benne lévő más ásványi anyagok felszívódását, így a közhiedelemmel ellentétben a Paraj nem különösebben jó vasforrás. Alacsony energiatartalmának köszönhetően a Fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható.
 
 

                     Kép

                                              CSICSÓKA

Gumója amellett, hogy B1-, B2-, C-vitamint, niacint, béta-karotint, káliumot, foszfort, vasat és magnéziumot tartalmaz, nagy mennyiségű inulint rejt magában. A csicsóka fő szénhidrátja, az inulin, olyan növényi rostanyag, melyet Szervezetünk inzulin nélkül is képes hasznosítani, így nem emeli meg a vércukorszintet, még tartós fogyasztás esetében sem. Ezen jó tulajdonságánál fogva akár Cukorbetegek is beépíthetik az étrendjükbe, kiváló diabetikus Táplálék. Az inulin prebiotikus másik nagy jelentősége tulajdonsága: egy alkalmas Bélflóra helyreállítására és fenntartására - segít megelőzni a káros baktériumok elszaporodását az emésztőrendszerben -, Megfelelő irányba befolyásolja a bél PH-értéket. Az inulin mindezeken túl segíthet a gyermekkori élelmiszer-allergiák leküzdésében, a candidózis tüneteinek megszüntetésében, csökkenti a koleszterin-szintet és Triglicerid, sőt, egyes klinikai vizsgálatok szerint az étrendbe beépített inulin gátolja a tumorfejlődést.
Az inulin olyan összetett szénhidrátvegyület, amely-bár igencsak édes ízű - nem tekinthető cukornak. A csicsókából kivont inulin Ezért természetes cukorpótlóként is funkcionálhat.
Szeletelve ehetjük akár önmagában, kiváló rágcsálnivaló, de reggeli szendvicsünket is feldobhatjuk vele. Préselt leve amellett, hogy stabilizálja a vércukorszintet és káliumtartalmánál fogva jótékony hatással van a vérnyomásra, remek Fogyókúrás ital is: csillapítja az éhségérzetet, telít, alacsony energiatartalmú, könnyen emészthető, Ráadásul kellemes íze van. Méregtelenítőként sem utolsó, Hiszen káliumtartalmának köszönhetően vízhajtó, salaktalanító hatású. Egy pohár csicsókalé - ami gyakorlatilag rostos inulinital - kitűnő fáradtság ellen is, és nem utolsó sorban az egyik legjobb prebiotikum.
 
 

                          Kép   

                                                     KÁPOSZTA

Értékes zöldségfélénk Szamos vitamint - A-provitamin, B-és C-vitamin - és ásványi anyagot - pl. Kálium, Magnézium, nátrium, vas, Jód - tartalmaz. Ezek közül a legnagyobb értéke a magas C-vitamin-tartalom, mely Azonban még a Megfelelő tárolás mellett is kb. ötödére csökkenhet. Célszerű a káposztát valamilyen főtt étel formájában fogyasztani, főzés hatására ugyanis a C-vitamin tartalma megemelkedik, mivel a benne lévő aszkorbigén hő hatására C-vitaminná alakul.
Nemcsak főzve finom és egészséges: fogyasszuk savanyított változatban is! Főként télen érdemes naponta egy kevés savanyú káposztát csemegézni, hisz a savanyú közeg jól megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmat.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.