Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1.) A világtörténelem legnagyobb inflációja Magyarországot sújtotta, és 1946 nyarán érte el a tetőfokát. Júniusban 1 db 1931-es kiadású aranypengő 1,3 × 1020 papírpengőt ért. 1946. febr. 3-án egymilliárd pengő Bill (1021 pengő) névértékű bankjegyet bocsátottak ki, melyet azonban már július 11-én visszavontak. Csak adófizetési célokra bocsátották ki a milliárd (1027) pengő névértékű papírokat.  

2). 1918-ban olyan hideg tél volt, hogy az egész Niagara vízesés megfagyott.

3).  Az esőerdők csak a Föld területének 7%-át-át-át borítják, a világ élővilágának 40%-át-a él,  bennük.

4.) A 6. század óta a japán trónon ugyanazon család tagjai ülnek. Akihito, a jelenlegi császár a 125-ik a sorban.

5.) 1918-ban olyan hideg tél volt, hogy az egész Niagara vízesés megfagyott. 

Tudtad-e? A koleszterin káros hatása, hogy lerakódik az érfalakon, és Végső esetben eltömíti azokat, trombózist okozva.

 

Tudtad-e? A Föld óceánjain egy nap kétszer van apály és kétszer Dagály (azaz hat óránként váltják egymást)

 

Tudtad-e? A mamutfenyő több mint 3,000 évig élhet, és ezalatt akár 100 méter magasra, és 10 méterre szélesre is nőhet.

 

Tudtad-e? Csupán az ember egy szemmel nem képes a mélység érzékelésére, így a térlátásra sem

 

Tudtad-e? A víz keménysége a benne található oldott (Magnézium-és kalcium-) sók mennyiségét jelzi. Minél több benne az oldott só, annál keményebb, és így annál jobb ízű (menta Például az Ásványvizek), de annál kevésbé használható mosáshoz (több mosópor kell a lágyításához). Ezek a sók közül a hidrogén-karbonátok forralással eltávolíthatók (változó keménység), míg a többi nem (állandó keménység). A változó keménységet okozó só a forralás hatására szén-dioxidra és karbonát-sókra bomlik, amely utóbbi a vízkő.

 

Tudtad-e? A golyóstoll feltalálója: Bíró László József

Feltalálás éve: 1938.

 

 

 

                                    Minden a SZÓDABIKARBÓNÁRÓL

                 Természetes szódabikarbóna

Miért másabb ez a szódabikarbóna?
- Mert természetes körülmények között kialakult ásványi anyagból egy tronaércből állítják elő. A kereskedelmi forgalomban lévő fehér kristályos port (NaHCO3), a szódabikarbónát kétféle módon állítják elő:

 • kémiai úton, ún. Solvay-eljárással
 • természetes úton, tronaérc bányászatával

Az A Solvay-eljárás lényege: ammóniával kezelik a nátrium kloridot, és a nyers szódabikarbóna kicsapódik. Széles körben használják ezt az eljárást, de a Vegyszerek, amiket használnak az eljárásban, szennyező anyagokat termel.

Sokkal természetesebb megoldás tronaércből szódát finomítania.
A tronaérc egy kemény, kristályos anyag, Becsült kora 50 millióra. A Trona ércek legnagyobb letétjeit találják több Nyugat-USA Államban, Wyomingban Különösen nagyot. A zöld folyó Wyomingi egykor nagy kiterjedésű tó volt, ami az idők Soran elpárolgott, több réteg homokkő és pala között hagyta a tiszta Trona Mintegy 200 milliárd tonnás letétjét. A letét olyan nagy, hogy több ezer éven keresztül képes nyers szódával és szódabikarbónával ellátni az egész világ szükségletét. De találták Hasonló nátriumkarbonát-letéteket Utahban, Californiában, Egyiptomban a Nílus folyó völgyében, Namíbiában és Kenyában levő ősi tavi ágyakban is.

Az igény a termék iránt még mindig Jelentős: Kereskedelmi pékek, aprósütemény Különösen  Gyártók, ennek a terméknek az Jelentős felhasználói közül az egyik. A szódabikarbóna legfontosabb sajátosságai közül az egyik az, mikor melegedik, széndioxid-gázt bocsát ki, és megemeli a sütemények térfogatát. De nagymennyiségű szódabikarbónát használnak egy Gyógyszerészeti, az egészségügyi iparágak, valamint a textil-, cserző-, papír-, kerámia-, és üvegiparban.

1846-ban Austin templom, egy Connecticuti orvos, és John Dwight, egy Massachusettsből való gazda, megalapítottak egy gyárat New Yorkban, hogy szódabikarbónát gyártsanak. Dr templom fia, Johnnak volt egy malma, amit Vulcan Spice Millsnek hívtak. Vulcan, a kovácsműhely és tűz római istene, egy kar és egy kalapács a jelképei. Az új vállalat a szódabikarbóna-sajátjaként átvették ezeket. Ma az Kalapácsa Arm & szódabikarbóna márkájú világszerte a legszélesebb körben ismert védjegy között van.

Szódabikarbóna már több mint 155 éven keresztül megbízható, tiszta, természetes, vegyszermentes megoldást kínál a háztartásokban.

 • Egy igazi Univerzális tisztítószer ( "intelligens" összetevők nélkül): mindenféle háztartási eszköz tisztítására, súrolására: makacs szennyeződések eltávolíthatóak csempéről, edényekről (üveg, zománcozott, kerámia, rozsdamentes acél), tűzhelyről, WC csészéből, bútorokról (márványról is), mosogatóról, csaptelepekről. Króm, ezüst felületeket ragyogóvá varázsolja.
 • Ruhatisztításra: mosáskor tegyünk 2-3 evőkanál szódabikarbonát a mosógépbe, elősegíti a kemény foltok fellazítását a ruhaszövetekből.
 • Szagtalanításra: tegyünk egy nyitott dobozkába szódabikarbónát hűtőszekrénybe, cipőbe szórjuk bele, macskaalomba is szórhatunk
 • Testápolásra:
  -- Puhává teszi az arcbőrt, Egy kezet a szódabikarbónás víz. Készítsünk pasztát vízzel (lehetőleg desztillált vízből), és kenjük fel az arcra, nyakra, dekoltázsra, a szem környékét és a szájat hagyjuk ki. 3-5 perc után mossuk le, és észrevehetően puhábbnak látjuk arcunkat. Nagyon egyszerű folyékony szappant készíthetünk: kb. 1 dl - vízbe tegyünk 1 evőkanál szódabikarbónát, 2-3 csepp teafaolaját valamit. A teafaolaj természetes fertőtlenítő, míg szódabikarbóna puhítja a bort. Ugyanígy van a mosogató vízbe tegyünk szódabikarbónát! Az edények zsírtalanítása és tisztítása mellett Óvjuk kezeinket is.
  -- Izzadásgátlásra: két-három liter vízben oldjunk fel 2-3 evőkanál szódabikarbónát és ebben mossunk lábat. Ugyanilyen keverékkel mossuk le izzadásra hajlamos hajlatainkat. Korpás fejbőrre: vizes fejbőrre dörzsöljünk 2-3 evőkanál szódabikarbónát hajmosás előtt Fogfehérítés: vagy keverjük el természetes alapú fogkrémünkbe, vagy készítsünk pasztát: 1 evőkanál szódabikarbónát keverjünk el némi vízzel, 1-2 csepp borsmentaolajjal. Ne használjuk viszont 2-3 alkalomnál többet egy hónapban! Használhatjuk ugyanezt nagyobb vízmennyiséggel toroköblögetésre: frissíti a leheletet.
  - Kisebb égési sérüléseket (például a leégést), vagy rovarcsípéseket -méh, darázs pók, hangya-is kezelhetünk szódabikarbónás vízzel, hűsíti, a bort csökkenti a viszketést. De távol tarthatjuk a rovarokat a házunkban, szódabikarbónát szórunk vándorlási útvonalaikra.
 • A vizsgálat savtalanítására:

Legújabb kutatások kimutatták, hogy a rákos betegek szervezete el van savasodva. A rák akkor tud kialakulni, ha az immunrendszer nem működik jól. Ennek oka lehet a stressz, lelki problémák, a szervezet mérgezése, rossz étrend.

Dr. Tullio Simoncini olasz onkológus szerint gombafertőzés okozza a rákot, és az eddigiektől teljesen Eltérő terápiát ajánl: szódabikarbónás oldatot alkalmaz KÖZVETLENÜL A tumoron, illetve belsőleg kúraszerűen.

1 hétig 2 kávéskanál szódabikarbóna egy pohár vízben feloldva, utána 2 hétig 1 kávéskanál szódabikarbóna egy pohár vízben feloldva. Párhuzamosan napi 5%-os-os szódabikarbóna fürdés és napi 3-6-szor 5%-os-os NaHCO3 beöntések.
A szódabikarbóna nem csak a savasodást szünteti meg, de a gombákat is megöli.

A vizsgálat savtalanítására = lúgosítására kúra alkalmazható:
21 napon keresztül étkezés előtt (reggel, délben, este) 1 dl - vízben (lehetőleg desztillált) Oldjunk fel csipetnyi szódabikarbónát. Kozenkow Kiegészíthetjük  szódabikarbónás lábáztatással, illetve teljes testlemosással.

 

 

                                        Borax

 Más néven nátrium-terraborát, színtelen természetes ásványi só. Felhasználható klór helyett, fertőtlenítőként és fehérítőként. Oldja a zsírt, így a lefolyócsövek és csatornahálózat tisztítására is kiváló. Nagyon hasznos a fürdőszoba és konyha tisztán tartásában. Szagtalanító hatása is van.

 

                              Mosószóda

 Nátrium karbonát, sziksónak is nevezik. Egy természetes vegyület, amely zsíroldó, vízlágyító és tisztító tulajdonságokkal bír. Kiválóan alkalmas erősen szennyezett felületek és ruhák tisztítására, továbbá eldugult lefolyók és csatornák feloldására.

 

                                            Ecet

 Ecet meleg vízzel elkeverve ablakok, üvegek, poharak, tükrök tisztítására alkalmazható. Keverjünk össze 1 bögre szódabikarbónát, egy bögre vizet és két evőkanál ecetet – használjuk fürdőkád, wc, mosdótál tisztítására. Az ecet eltünteti a kávé és tea foltokat is.

 

                                               Citrom

A citrom illata friss és tiszta  – továbbá természetesen antibakteriális. Egy citrom karika felfrissíti a mosogatógépet, néhány csepp fényessé varázsolja fürdőkádat, mosdótálat és wc-t. Ezüst tisztítására is alkalmas, továbbá olívaolajjal elkeverve kiváló bútortisztító is.

A friss gyümölcsfoltot dörzsöljük be félbevágott citrommal. A citromlé természetes fehérítő.

 

 

                                       Dohányszag ellen

 A nedves szivacs a dohányszagot beszívja, napközben többször újra benedvesítsük.

Gyertya elszívja a dohányfüstöt.

 

 

                                           Szúnyog írtás

A szúnyogokat hatásosan távol tarthatjuk egyes erősen illatozó növényekkel is. A citromos muskátli, a rozmaring, a citromfű, a menta, a levendula, a babér, a körömvirág, a bazsalikom, az oregano a legjobb szúnyogűzők közé tartoznak, az asztalt is díszítik

 

 

                                               talaj

A meszet nagyon könnyű házilag is kimutatni a talajból: egy tányérba teszünk egy kevés földet és arra közönséges, háztartási ecetet csepegtetünk.

A meszes talaj pezsegni, habzani fog!

 

 

  Fokhagyma a rózsák között

Díszkertünk növényeit is kombinálhatjuk.  A virágok között a haszonnövényeink.  Nem csak szépek, de hasznosak is tudnak lenni egymás között. Például a “büdöske” védheti a gyümölcsfáinkat. Viszont ugyanígy védheti a fokhagyma a rózsánkat, ha a töve köré ültetjük. Védi például a levél-

tetvektől. Így kevesebb permetezőszert kell használnunk. Kevésbé szennyezzük a környezetünket és kevesebb méreg jut a szervezetünkbe is.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.