Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


8.jpg 

    TAVASZVÁRÁS a kertben

 

 

A kert a lakás folytatása, akárcsak a lakásban a szobák, különböző célokat szolgálnak: a napozást, olvasást, baráti beszélgetést.

 

A növények oldják az épületek szabályosságát, színükkel, virágukkal, levelükkel megnyugtatnak és gyönyörködtetnek.
Az előkert a ház reprezentatív előtere, a lakók ízlésének és az életvitelének kifejezője.
A kerti tér belseje maradjon szabadon, mert így válik használhatóvá és így lesz tágas terünk
Első lépésként, tervezzük, meg milyen növényt szeretnénk ültetni.
Papíron rajzoljuk, rendezzük a kertünket, így könnyebb lesz a tervezés.
Március közepétől, lehet kezdeni ültetni néhány zöldséget, virágot. Szedjük elő a régi balkonládákat, cserepeket, poharakat, mossuk ki őket, ültetésre készítsük elő.
Takarítsuk, ki a felesleges kacatokat, szerszámokat rendbe rakjuk.
Ősszel a félbehagyott munkákat fejezzük a kertünkben. Tisztítsuk meg a faág, gyom, egyéb nem kívánatos elemektől, a tél sújtotta fagyoktól. Tiszta terület várjon bennünket, hogy
A tavaszi napsütés hatására újra kertészkedhessünk és élvezzük a tavasz illatát.
Hamarosan beindul a nedvkeringés a fákban cserjékbe, ezeket metsszük vissza.
Ha van 10-15 fokos világos folyosónk vagy előterünk, már január végétől vethetjük a magokat poharakba, ládába, így tavasszal kifejlett kész palántákat tudunk kiültetni a kertbe.
Az évelő növényeket egyszer kell elültetni, ezért fontos a pontos helykiválasztás. Évről-évre kihajtanak és díszítik kertünket.
Az egynyári növényeket minden évben újra és újra kell vetni, ültetni, több munka, ám ekkor egy színt és formát évente tudjuk változatni, variálni, így minden évben megújulhat a kertünk.
Virágágyást, 1-1 méteres területre is ültethetünk, melybe évelő, egynyári növényeket, vagy a kettő keveréket is csoportosíthatjuk. nem csak szépek és illatosak, hasznos funkciójuk van, / térelválasztó és dekorációs célt is szolgál /.
Nincs szebb látvány, mint a színpompás, gyönyörű illatos virágok, cserjék, örökzöldek melyek a szivárvány minden színében pompáznak és szebbnél szebb madarak, pillangók látogatják a kertünket.
 
                     
Kép
 
6-bogyo.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Kép
    

  Kép  

           

          Tavaszi virágok:  

 Tulipán

A tulipán a liliomfélék családjának egy nemzetsége. Mintegy 100 faj és több ezer nemesített fajta tartozik ide. A tulipán neve a fárszi (perzsa) "toliban" szóból származik, mivel alakja hasonlít az iszlám világban használt fejfedőre, a turbánra. English régies neve: tulipánt.
Mintegy 3-4.000 különböző termetű faját és virágú nemesítették ki. A virág a kék kivételével bármilyen színű és mintájú Változatos lehet, még (csaknem fekete) sötét ibolya és zöld virágú fajták is vannak.
 

     Kép                 

A Nárcisz (Narcissus) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Hagymás vagy néha rizómás, sokszor tőlevélrózsás növények tartoznak ide. Mintegy 860 fajuk ismert.
 
 

Kép                     

    Jácint

A Jácint (Hyacinthus) a spárgavirágúak(Asparagales) rendjébe tartozó jácintfélék (Hyacinthaceae) családjának növénynemzetsége.
 
 

       Kép               

  Krókusz

Lila, sárga, fehér és cirmos színben tündöklő virágok, lenyűgöző látványt nyújtanak a még hótakaróval fedett kertben.
A Krókusz hagyma kedveli a napos meleg kerteket, és a laza tápanyagban gazdag talajt. A hagymákat érdemes csoportosan elültetni, egymástól kb. 8 -10 cm - távolságra és 10 cm - melyre.
 
 
 

    Kép                           

  Bokoló madártej

Gyógyszertár Fehér virágai áprilisban - májusban nyílnak. Magassága 30 cm -. Az Ornithogalum umbellatum családból származó növény (Betlehem csillaga) Ugyancsak fehér virágai májusban nyílnak. Magassága 20 cm .
 
 

       Kép                        

 Irisz

A növényt a kert szélvédett, napos vagy gyengén árnyékos részén ültessük. Telepíthetjük szegélynek, csoportokban. 4-5 éven át is virágozhat. Az elbokrosodott idősebb töveket ajánlatos kiszedni. Közönséges fajok bármilyen kerti talajon megélnek, trágyát egyáltalán nem igényelnek. A kényesebbeket viszont laza, tápdús földbe ültessük.
 
 

  Kép                                   

 Hóvirág

Februárban virágzik, fehér. Magassága 10-15 cm. A hóvirágok leginkább a félárnyékot vagy az árnyékot kedvelik, mivel a leveleik nehezen Turik a napfényt. Ezenkívül a hóvirágokat mélyen kell ültetni, mindenekelőtt száraz földbe, különben túl hamar kikelnek, egy Javasolt ültetési mélység 10 cm -. Védett növény.
 
 

         Kép                             

Téltemető

A téltemető nevű, a boglárkafélék családjába tartozó apró, növény egyvirágú február végén nyílik. 8-18 cm magas, hagymás növény. Megelőzve a hóvirágot, már február közepén felébred és apró földalatti gumójában Gyakran a hó alól dugja elő sárga bimbóit. Védett növény.
 
 

       Kép                      

 Tőzike

A tavaszi tőzike 15 - 35 centiméter magas, hagymás, évelő növény. Április és június között virágzik. Élőhelye: mocsárréteken, láperdők, és fűzligetek, égerligetek, nyárligetek lágyszárú szintjében.
Védett, értéke 2000 forint.
 
 

          Kép               

 Fürtös Gyöngyike

A Fürtös Gyöngyike a spárgavirágúak rendjébe, a jácintfélék családjába, a Gyöngyike nemzetségbe tartozó növényfaj. Száraz gyepekben, Sziklás helyeken, tölgyesekben közönséges, de kertek díszeként is termesztett, hagymás növény. Sötétkék vagy kékeslila, gömbölyded, illatos virág. Március-áprilisban virágzik.
 
 
                                    Gyöngyvirág
Elsősorban tölgyesekben, ligetekben és bárhol, ahol a talaj nyirkos. Még meszes talajon is tenyészik, ha árnyékba telepítik, és a föld nem szárad ki hamar.
 
 
 

   Kép                                   

                                               Árnyékliliom

Árnyékos, nedves helyet szeretik. A legsötétebb zugban is megfelelően fejlődnek. A fajták társításával összefüggő, nagy árnyékos kertrészeket, változatossá, hangulatossá tehetünk.

 

                                        Indás ínfű

Gyors növekedésű kúszónövény. Levelei gyakran lilás árnyalatúak. Virágai inkább kék, esetleg rózsaszín színűek. Örökzöld talajtakaró évelő, gyorsan terjedő indákkal. Fényes, sötét bronzos vagy bíborszínű levelei kis rozettákban állnak. Sziklakerti növénynek hálás.

 

 

                             Dercefű - Gypsophila cerastoides

Alacsony növekedésű talajon kúszó, szőnyeget alkotó virágzó évelő növény. Fehér színű virágai. A virágok márciustól-júniusig díszítik. Bármilyen talajba, napos helyre ültetve érzi jól magát.

 

 

                             Szálkás zöldhúr - Sagina subulata

Örökzöld, a mohához hasonló szőnyeget alkot. Szereti a homokos, vagy sziklás talajokat, a napfényes, illetve a félárnyékos fekvést. Apró fehér virágai április végétől hosszan díszítik a növényt.  Szereti a nedvesebb talajokat. A félárnyékos helyet  kedveli, napos fekvésben nedvesebb talajokon érzi, jól érzi magát.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

gmail

(Vagyok,aki vagyok., 2013.02.22 09:38)

Azt hiányolom az oldalról, hogy semmi info. nincs a tulajdonosról! Miért?

gmail.com

(DI, 2013.02.19 16:01)

Ilyen szép kertet még nem láttam!