Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


              Kép           Színek a kertben I.

A színes lombú növények nagy előnye a virágos vagy csak az ősszel színesedőkkel szemben, hogy az egész vegetációs időszak alatt díszítenek. A lombszínért felelős színanyagok (klorofill: zöld színért felelős, antocián: vörös színért felelős) képződése a fénynek köszönhető. Ezt azért nagyon fontos, mert más-más időszakban, más-más megvilágítottságnál ugyanaz a szín eltérően viselkedik. Pl. az árnyékos helyre ültetett színes levelű cserjék (főként a sötétebb, piros, és bordó árnyalatúak) visszazöldülhetnek. Az előbbi tünet elkerülése miatt, egy pár jó tanácsot érdemes megfogadni az ilyen típusú növények tartásához. A növények beszerzésekor sok kérdésben elbizonytalanodunk, vajon tényleg nem igényesebbek, mint a zöld társaik, vajon nem azért sárga, mert beteg? A válasz mindkét esetben: nem! Természetesen léteznek olyan fajok, amelyek különleges ápolást igényelnek, a tarka testvérek igényei általában megegyeznek az alapfajéval.

 

A lombhullatók esetében érdemes odafigyelni a „sárga” fajok „hidegtűrésére”, alapvetően a téli fagyás nem okoz problémát. Az arany és sárga-tarka örökzöldek esetében óvakodjunk az erős napsütötte helytől, a nyári időszakban érzékeny a lombozatuk a nap okozta égésre. Helyválasztáskor tartsuk szem előtt, hogy ezek az örökzöldek fagyérzékenyebbek, mint zöld színű társaik. Telepítéskor figyeljük az összhangra, egymás mellé közvetlenül ne ültessünk több színes lombú növényt, mert zsúfoltág érzetét kelti. Zöld színű örökzöldek mellé pl. kifejezetten ajánlott egy-egy tarka példányt becsempészni. Abba a kertbe, ahol a zöld fű van túlerőben, mindenképp ültessünk egy levélszínével díszítő cserjét vagy fát, nagyon dekoratívan mutat egy ilyen növény az intenzív zöld környezetben. A piros, vagy bordó fajokat napos helyre telepítsük, kifejezetten bírják az erős napsütést. Ha esetleg túl fényszegény helyre kerülnek, megfakulhat, vagy egészen bezöldülhet a színük. Ha észleljük a tüneteket, akkor gyorsan korrigáljuk az ültetési helyet. A „sárgák” számára ajánlatosabb a kevésbé napos hely, a félárnyékos, szórt jellegű fényt kedvelik. Színes leveleket nemcsak a cserjék, és fák közt találhatunk, egynyáriak közt is akad szép számmal. Egynyári virágágyak ültetésénél használjuk ki azt a kontrasztot, mely pl. egy bordó levelével díszítő és egy élénksárga virágával díszítő növény közt van. Az eredmény fantasztikus lesz. Ezeket a feltűnő színkombinációkat több párosítással is elérhetjük: pl.: lilás-kék virág / szürke lomb, rózsaszín virág / sötét bordó lomb. Amikor színesítjük kertünket, érdemes számításba venni a fentieken kívül azt a növénycsoportot is, amelyek lombszíne ősszel színesedik.

 

 

 

          Kép       Színek a kertben II.

Köztudott, hogy a színek emocionális hatást váltanak ki. A meleg színek hatása aktív, élénk, izgató. Ilyenek a sárga, a narancs, a vörös. A napfény színei. A hideg színek passzív, nyugtató, hatásúak. Az árnyék színei. Ilyenek például a kék, az ibolya színek. A vörös különösen izgató, tevékenységre serkent, a narancs vidám, a kék hideg, fenséges. A világos színek vidám, derűs hangulatra ösztönöznek. A sötét színek komolyak, ünnepélyesek, méltóságteljesek. 

A napsütötte tájban a sárga és a vörös szinte lángol, a barna, a zöld, a fehér aranyos csillogást kap, borús időben, árnyékban a tompa kék érvényesül. A zöld szín semleges, vagy megnyugtató. A természetben uralkodó zöld szín megnyugtató hatású idegnyugtató, pihentető, kikapcsolódást segítő. 

 

A kert, a táj színeiben az ég kékje és a növényzet zöldje az uralkodók, ezen kívül a barna és szürke árnyalatok foglalnak el nagyobb helyet a képben. Nyáron a kék és a zöld kellemes, örömteli hatású, a téli szürke viszont nyomasztó, bénító. A szürkészöld lomb, a szürkéskék víztükör szomorú hangulatot kelt. A hó borús időben kellemetlen, lehangoló, napfényben örömmel vegyes nyugalmat áraszt. 

 

A táj színei közt említést érdemel a vörös, éspedig két árnyalatban, kékes karmazsinként és sárgás skarlátvörösként. Ősi, naiv érzelmet vált ki. Kevésbé élénkít, inkább ünnepélyes a rózsaszín. A sárga szín is serkentő. Növeli az életkedvet, a bizakodó hangulatot. Leghatásosabb a napfény derűjét idéző arany árnyalata. Az emberi érzelmekben mindig újra jelentkező tavaszi derűt, lendületet nem kis részben a sok tavaszi sárga virág és a füvek-fák sárgászöld színe idézi elő. Az őszi lombszíneződés, az erdők vöröse és sárgája is lelkesedést vált ki a nyár vége tompa, szürkés-sárga színei után. Az ilyen lomb kedvelt szobadísz. 

 

A barnák már inkább közömbös hatású színek. A szürkének különböző fokozataiban jelennek meg. Minél szürkébb, annál közelebb van a hatása a nyomasztóhoz, minél barnább, annál kevésbé vált ki hangulati hatást. A szürke a borús, esős idő, a rossz idő, a köd színe, az alkonyaté - miután színpompája eltűnt. 

 

A színek hatása iránti érzékenység nem mindenkinél egyforma, vannak, akikben egyes színek nagyon kellemetlen érzést váltanak ki, ugyanakkor más színek iránt előszeretettel viseltetnek, ami egyéni fiziológiai különbségekre vezethető vissza. Egyes korszakok, egyes népek, egyes emberek bizonyos színeket különösen kedvelnek, másokat mellőznek, mert azokat nem találják szépnek. A színekhez való kötődés az egyes ember élete folyamán többször is változik. 

 

A színek hangulatkeltő hatásával kapcsolatban azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy egy-egy szín nem elszigetelten, önmagában jelentkezik a kerti képben, hanem különféle kombinációkban vesz részt, tehát végül is nem az egyes szín, hanem általában a színegyüttes fejt ki kedvező, vagy kedvezőtlen hatást.

Forrás: Dr. Jámbor Imre: Kertépítészet I. 

 

 

 

   Kép        Növények és színek

Piros / bordó levelű díszfák, díszcserjék: cserszömörce (Cotinus coggygria `Royal Purple) `, vérlevelű borbolya (Berberis thunbergii ’Atropurpurea’) , vérbükk (Fagus sylvatica Atropurpurea) , vérmogyoró (Corylus maxima Atropurpurea) , vörös levelű nyír (Betula pendula 'Purpurea') ,

Sárga / fehér levelű díszfák, díszcserjék: fehér som (Cornus alba `Elegantissima) `, sárgalevelű hólyagvessző (Physocarpus opulifolius `Luteus`), aranyszil (Ulmus carpinifolia)

Kecskerágó Tarka levelű díszfák, díszcserjék: tarka levelű som (Cornus alba `Spaethii`), kecskerágó (Euonymus fortunei `Emerald`n Gold) `, zöldjuhar (rózsaszín mintás) (Acer negundo `Flamingo`), rózsalonc (Weigela florida `Candida) , tarka juhar (Acer platanoides Drummondii) , tarka magyal (Ilex aquifolium Argenteovariegata)

Futónövények: vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii), meténg (Vinca major 'Variegata')

Sövénynövények: sárgalombú fagyal (Ligustrum sp.) , sárgalombú puszpáng (Buxus sp.)

Örökzöldek: aranytuja (Thuja occidentalis Europa Gold) , kínai arany kúszóboróka (Juniperus chinensis `Old gold) , arany hamisciprus (Chamaecyparis laws. 'Golden Wonder') Egynyáriak: pelyvavirág (Iresine herbstii, lindeni) , virágcsalán (Coleus sp.) , hamvaska (Senecio cineraria)

Ősszel sárgára színesedő növények: páfrányfenyő (Ginkgo biloba) , virágos kőris (Fraxinus ornus) , hegyi juhar (Acer pseudo-platanus) , gyertyán (Carpinus betulus)

Ősszel pirosra színesedő növények: berkenye (Sorbus sp.) , keskenylevelű kőris (Fraxinus angustifolia) , korai juhar (Acer platanoides) , torzsás szömörce (Rhus typhina) , veresgyűrű som (Cornus sanguinea)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.