Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                              Horoszkóp

Kertészkedés

 

Megnyugtató érzés a kertben tevékenykedni. Terápiás céllal vagy kedvtelésből akkor is kertészkedhetünk, ha csupán pár balkonládányi, illetve függőkosárnyi helyünk van rá.

Nézzük, mit mutat a horoszkóp!

 

Kép Kos

 

A Kos szereti a nagyszabású elképzeléseket, boldogan költözik olyan házba, amelynek kertje elhanyagolt, még nincs kialakítva. Amikor aztán szembetalálkozik a lekonyuló fejű rózsákkal és a szomorkásan tespedő cukorborsókkal, gyorsan másra bízza a kert gondozását. Annak ellenére, hogy nincs türelme az igazi kertészkedéshez, kiválóan ért a kerttervezéshez, és képes elvégezni a nehéz fizikai munkát jelentő talaj-előkészítést. A szakszerű füvesítésre, a pázsit ápolására, a kerti kártevők elleni védekezésre és a virágágyásokhoz jobb, ha felfogad egy szakembert. A Kos kedveli a gyümölcsfákat és a zöldségeket, érdemes szakkönyveket vennie, hogy örvendezhessen a termésnek.

Virágok: jerikói lonc

 

Kép Bika

 

Imádja a saját kezűleg nevelt orchideákat és az egzotikus, különös növényeket. Minél nehezebb egy növényt fölnevelni, annál biztosabb, hogy a Bika megpróbálja. Tágas kertben érzi jól magát, kényes növényeinek nyugodtan készíthet egy hatalmas üvegházat, valamint pár fóliasátrat. A termést eladva pénzhez jut, amelyet a megfelelő kerti szerszámokra és az üvegház korszerű berendezéseire költhet.

Virágok: rózsa

 

Kép Ikrek

 

Az Ikrek meglepően sikeres kertész, kertjéből többnyire nem hiányzik a kis tó hangulatos színfoltja. Egész évben virítanak benne a virágos cserjék a térhatárolásra való örökzöldek előterében, kedvence a levendula és a hibiszkusz. Számára a kertészkedés a feszültségek feloldásának lehetősége. Az Ikreknek jót tesz, ha az ideje javát a szabadban tölti. Tehetségével meghitt, szemet gyönyörködtető látványossággá varázsolhatja birodalmát. A városlakók vegyenek legalább egy erkélyládát vagy pár cserepes növényt.

Virágok: rózsa, pipacs, ibolya, gyűszűvirág, vadszőlő, lóhere.

 

Kép Rák

 

A Rák vizes jegy, így természetesen élvezi a kis halastó látványát, de mert általában macskát is tart, jobb, ha vékony hálóval borítja a víz feszínét. Szívesen gondozza a gyümölcsfákat és a veteményest, a családi asztalról sosem hiányzik a valóban friss biozöldség és gyümölcs. Igazából nem rajong a szobai növényekért, tehát a ház körül érdemes egy kis területet kialakítani, hogy a kényesebb dísznövényeknek is jusson hely a környezetében.

Virágok: azálea, kaktusz

 

Kép Oroszlán

 

Bár nem a legtürelmesebb, egész napokat képes elszöszmötölni a kerti munkában merülten. Kedveli a virágok színpompáját, a roskatag, öreg kerítésre vagy unalmas falra felkúszó futónövényeket. Minthogy szeret szórakozni, jó, ha kialakít egy nagy, gyepes térséget, ahova kiteheti a napi munkához szükséges szerszámokat, a kerti bútorokat, s megépítheti a szalonnasütőt. Mindennél jobban élvezi a szabályos sorokban kanyargó színek látványát, érdemes sok ötletesen kiépített ágyást szentelnie az egy időben nyíló virágok sokaságának. A nárcisztól a petúniáig minden élénk virágú növényben öröme telik.

Virágok: gyöngyvirág

 

Kép Szűz

 

A Szűz lelkialkatához a sziklakert illik legjobban. A meglepően elrendezett sziklák közül mindenféle különlegesség kandikál ki. A Szűz a hegyi vagy alpesi növények közt óráig képes elüldögélni. A katonás rend nagyon zavarja, ezért a kanyartó ösvények köré ültetett növénytenger megkapó, szabálytalan látványa fogadja kertje látogatóit. Akár egyszerű, akár eszköz- és munkaigényesebb a kis birtoka, mindig találni benne pár kivételes érdekességet. Örömét leli a kísérletezésben, a új dolgokban. A szokatlan növények között itt-ott kerti szobrok vagy régi kőcsatornák láthatók, amelyek az ösztönzést segítik.

Virágok: rózsaszínű azálea, tikszem

 

Kép Mérleg

 

A zodiákus egyik igen sikeres kertésze a Mérleg. Ha odafigyel, és rászánja magát, a kertjében bármit megtermelhet, a hatalmas tökféléktől a legapróbb virágig. A hagyományosan kedvelt, elterjedt dísznövényektől a távoli tájaktról származó különlegességekig mindennel szívesen és eredményesen foglalkozik. A Mérleg örömmel biokertészkedik, de elsősorban önmaga és hozzátartozói számára termeszti az egészséges zöldségeket, és gyümölcsöket. Aki még csak most választ kertet magának, legyen tekintettel arra, hogy a gyümölcsfáknak és a zöldségágyásoknak sok hely kell. A veteményesben felbukkanó meztelten csigák és egyéb kártevők ellen ügyesen védekezik környezetkímélő módszerekkel. Ha a Mérlegnek csak tenyérnyi kert jut, azt is gyönyörű kis pihenővé varázsolja.

Virágok: medvetalp fű, lótusz, vadvirágok.

Skorpió

 

Városi tömbházban a Skorpió boldogtalan, ideges lesz, és egyetlen év alatt belebetegszik a kert hiányába. Óriási szerep jut egészsége megőrzésében minden, az energiafölösleg levezetésére alkalmas dolognak, s a kert pont ilyen lehetőség. Kedveli a virágokat, a lángvirág, a sarkantyú és a szarkaláb a kedvencei közé tartoznak, a futónövények közül az iszalag és a hajnalka illik hozzá. Az ágyások kis csoportjaiban ízlésesen elrendezett zsályaféléket s fuksziákat nevelget. A Skorpió legjobban a szegény ember orchideájának is nevezett íriszeket szerei. Nincs szüksége többhektáros birtokra, bár nem utasítja el, ha hozzájuthat. A kisebb kertben nagyobb eredményekre képes, tudja, mikor mit kell tennie, hogy szép zöldségtermése bőséges, virágai pompázatosak legyenek.

 

Virágok: árvácska, repkény, borostyán.

 

Kép Nyilas

 

Anélkül, hogy különösebb terveket készítene, elég jól elboldogul a növényekkel, a zöldségektől a virágokig. Ösztönös megérzéseire, hirtelen ötleteire hagyatkozva hatásos összképet alakít ki. A látványosságot a földi vegetáción kívül a falról és öreg fákról lecsüngő futókkal éri el. Szereti a fákat, és ültet is a kertjébe, biztosítva így a tér változatos szépségét az év minden szakában. Gyümölcsösében a szokásos bő alma- és körtermés mellett egzotikusabb finomságokhoz is hozzájut, nincs semmi furcsa abban, ha mangót, papayát és citrusféléket nevelget. Hogy pontosan mit, az lakóhelyének időjárási viszonyaitól függ, mindenesetre, érdemes ezekkel, foglalkoznia. Hűvösebb vidékeken szilvafát, ringlót és gyümölcstermő bokros növényeket érdemes ültetnie.

Virágok: körömvirág, sarkantyúka, napraforgó, ciklámen

 

Kép Bak

 

Jó érzéke van a kertészkedéshez, beleértve a tökfélék, káposztafélék, paradicsom, hagymák és a burgonya termesztését is. Miután belejött a zöldségtermesztésbe, nem akar mást enni, mint amit a saját kertje megterem. Tipikus Bak-féle hozzáállás, hogy a kert az esztétikai élveszeteken túl hasznos is legyen. Ugyanilyen árulkodó jel a végsőkig jól ápolt gyep, a nyitott teraszon elhelyezett egyszerű, de dúsan virágzó növények tömege, amelyeket általában a környék éghajlati és talajviszonyainak figyelembevételével gondosan válogat össze.

Virágok: orchideák, boglárkák.

 

 

Kép Vízöntő

 

Némelyik Vízöntőnek óriási türelme van a talaj-előkészítéshez és a gyep ápolásához, nála elképzelhetetlen a gazos, szemetes pázsit. A fák öntözését ötletes berendezésekkel vagy drénezéssel biztosítja. Az eredmény lenyűgöző, kosárszám szedheti az epret, kazalszám a fantasztikus színű virágokat, kertjének termékenysége a szomszédok irigységének tárgya. A Vízöntők másik csoportja közel sem ilyen türelmes és gondos, jobb, ha ők kis kertet választanak, azt füvesítik, és pár kedves cserepes növényüket a teraszon tartják.

Virágok: búzavirág, hóvirág, liliom, nárcisz.

 

Kép Halak

 

A Halak számára a kerti munka értéke felbecsülhetetlen, ez biztosítja belső békéjüket és nyugalmukat. Némelyikük önellátásra rendezkedik be, egészség kerti zöldség és gyümölcs kerül a család asztalára mind a négy évszakban. Nem izgatja különösebben, mit termeszt vagy ültet, amíg szépek a növények. Szereti az újdonságokat, kifejezetten érdemes lenne japánkerteket és romantikus díszkerteket bemutató kiállításokra járnia, s ezekkel kapcsolatos könyveket lapozgatnia. A kora tavaszi időben virító liliomfa a Halak kertjének üde színfoltja lehet, mint ahogy a késő ősz színorgiáját is kedveli.

Virágok: tavirózsa, pipacs.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kiskertem11@gmail.com

(kiskertem.lapunk.hu, 2012.06.16 23:16)

Szia
bevallom,véletlenül akadtam az oldaladra....illetve biztos nem véletlen,..mert ahogy látom, hasonló dolgok foglalkoztatnak téged is.
ha gondolod, egymás oldalait viszontlinkbe tehetnénk...
üdv-Edit