Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                       GYÓGYNÖVÉNYEKRŐL

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          

                            

Gyógynövénynek azokat a növényeket nevezzük, melyek különböző módon alkalmazva (pakolásként, tea-, krém- vagy esszencia formájában) jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre. Gyógynövény nem csak az lehet, amit kifejezetten erre a célra termesztenek, olykor a gyomnak nevezett gazok között is találhatunk a szervezet számára értékes gyógynövényeket (pl. tyúkhúr).

 
A gyógynövények története évezredekkel ezelőttre vezethető vissza, már a történelem előtti időkben is szolgálták az emberiséget. Később a különböző népek életében központi szerepet játszottak, már nem csak a gyógyulást szolgálták, de rituális szeánszok kellékei is lettek. Sok gyógynövénynek isteni erőt tulajdonítottak, a kelták történelmében ilyen növény volt a fehér fagyöngy, melyet ma is szívesen alkalmazunk.
 
Hogyan hatnak a gyógynövények?
A gyógynövények mindegyike más-más hatást gyakorol a szervezetre, éppen ezért nem is szabad felelőtlenül alkalmazni őket. Míg egyes növények növelik a vérnyomást, addig mások csökkentik azt, sok gyógynövény alkalmazható reumatikus panaszokra, vagy éppen a köhögés megszüntetésére. Ha az előírásnak megfelelően alkalmazzák a gyógynövényeket, egyáltalán nem rendelkeznek mellékhatással.
 
Honnan lehet felismerni, hogy valóban hatott?
A gyógynövények némelyike már az elfogyasztást követően kifejti hatását, az energiaszint növekszik, a légzés könnyebbé válik, s észrevehetően jó hatást gyakorol a szervezetre. Néhány gyógynövény azonban nem fejti ki ilyen gyorsan hatását, olykor kúraszerűen kell alkalmazni egy-két hétig, hogy észrevehető hatást érjen el.
 
A látványosság mértéke függ a problémától, illetve a gyógynövény alkalmazási módjától is. Semmiképpen nem érdemes nagyobb adaggal próbálkozni, hiszen a túladagolás veszélyes is lehet. Helyette érdemes az előírt adagban, meghatározott ideig fogyasztani, így mellékhatások nélkül fejti ki jó hatását.
 
A gyógynövények ma már számtalan formában kaphatók. Léteznek teák (általában ezek fejtik ki leggyorsabban hatásukat), kapszulák, melyek bárhol könnyen fogyaszthatók, illetve alkoholos oldatok (utóbbi olykor feloldja a növény értékes olajtartalmát).
 
Frissen vagy szárítva?
Bárkinek lehetősége van otthon is gyógynövényt termeszteni, hiszen a legtöbb faj mag formájában is kapható. A növény termesztésénél és felhasználásánál azonban nagy figyelmet kell fordítani a káros tényezők kiiktatására. Nem érdemes forgalmas út közelében gyógynövényt termeszteni, hiszen ez esetben a szennyezett levegő káros anyagait is magába szívja, ráadásul egyes gyógynövények bizonyos részei mérgezőek is lehetnek.
 
Megfelelő szakismeret hiányában érdemes szárított növényt vásárolni, melynek termesztésére és különleges összetevőinek megőrzésére is nagy gondot fordítanak. A csomagoláson található tájékoztató a felhasználás feltételeiről, módjairól, illetve a lehetséges kockázatokról is tájékoztatást adnak.
 
Gyógyszer vagy gyógynövény?

A gyógynövények valószínűleg soha nem lesznek képesek helyettesíteni a gyógyszereket, de azt sem felejthetjük el, hogy a gyógyszerek egy része a gyógynövényekből kivont hatóanyagokból készül. A gyógynövények nem rendelkeznek mellékhatással, hosszabb időn át is alkalmazhatók, így kiegészítő nagyszerűen megállják helyüket. Komolyabb probléma esetén nem alkalmazhatók, azonban fejfájás, köhögés, torokfájás esetén akár helyettesíthetik is a kemikáliákat.

Gyógynövények eredete

A gyógynövények ismerete az emberiség történetével egyidős. Rájöttek, hogy egyes bajainkat orvosolni tudják a növényekkel. Már az őskorban gyűjtötték azokat a növényeket, amelyeknek gyógyító hatása volt. Az ókorban egyes kultúrák már a gyógynövényt termesztették és alkalmazták. Az egyiptomiak már 5000 évvel ezelőtt termesztettek gyógynövényeket. Az 1873-ban talált papirusztekercs – kb. i.e. 1600 körüli – sok gyógynövény használatát és felhasználását említi.Az egyiptomiak mellett még a zsidó nép, főnicíaiak, asszírok, babiloniak, kínaiak, és görögök is termesztettek gyógynövényt, egyes nemzetek kereskedtek is ezekkel. A középkorban inkább csak a kolostorokban termesztették a gyógynövényeket. A gyógynövény ismerete és elterjedése a felfedező utazásoknak köszönhető.
 
 
Gyógynövényekről általában
A gyógynövények nem „csodaszerek”, hanem a bennük rejlő értékes hatóanyagokkal, helyes indokkal és helyes módszerrel alkalmazva gyógyítanak. Javasoljuk, hogy az általánosan ismert háziszereken kívül – kamillavirág, bodzavirág, csipkebogyó – ne használjunk gyógyteákat hozzáértő szakemberek megkérdezése nélkül. Növények számos faja szerveikben – virágaikban, levelükben, gyökérzetükben, stb. – foglalt, orvoslásra felhasználható anyagokat, hatóanyagokat tartalmaz. Ezeket gyógynövényeknek nevezzük. A gyógynövények vadon termők, vagy termesztettek. Gyűjtésük, betakarításuk, feldolgozásuk, forgalmazásuk, forgalomba hozataluk meghatározott előírás szerint történik. A gyógynövények gyűjtött és szárítással tartósított hatóanyag-tartalmú részeit a kereskedelem és a tudomány is drogoknak nevezi. A drogok hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek megszabják a gyógyászati hasznukat. A drogokat hatóanyagaik alapján soroljuk a vizelethajtók, hashajtók, izzasztók, szívműködésre hatók stb. csoportjába. A gyógynövényeknek nem minden része tartalmaz azonos minőségű és azonos mennyiségű hatóanyagokat, ezért kell az egyik drognak a virágát, a levelét, a gyökerét vagy a termését, míg a másiknak akár két-három részét is gyűjteni, de mindent külön-külön.
 
 
A gyógynövények használata
A növényeket teaként vagy tinktúra (alkoholos) formában alkalmazzuk. A teákat elsősorban forrázat formájában készítjük el. A forrázathoz egy teáskanálnyi szárított gyógynövényt, egy csésze (2,5 dl) forró vízzel leöntjük, állni hagyjuk 5-10 percig, majd leszűrjük, és kortyolgatva elfogyasztjuk. Lehetőleg ne ízesítsük, legfeljebb egy kis mézet tehetünk bele. Naponta háromszor fogyaszthatjuk étkezés után félórával. Forrázatot leginkább virágokból, levelekből és füvekből készítünk. Főzetet gyökerekből, kérgekből, magvakból és termésekből készítünk. Ezeknél, a növényeknél egy csésze vízbe (2,5 dl), egy teáskanál gyógynövényt felforraljuk, állni hagyjuk 5-10 percig, majd leszűrjük. Vannak olyan növények, amelyek hőre érzékenyek – melegítésre elvesznek az érétkes hatóanyagok – ezeket csak áztatni lehet, 5-8 órán keresztül, az előbbiekben megadott a mértékben, utána langyosítani lehet. A teákat mindig frissen készítsük el, ne tároljuk huzamosabb ideig. A teakúrák általában 3 hétig tartanak, szünetet kell hagyni, majd a kúrát újra lehet kezdeni.
 
 
A gyógynövények felhasználása fő hatásuk szerinti csoportosításban
 
1. Meghűléses megbetegedésekben felhasználható drogok
 
-        Akácvirág
-        Csipkebogyó, csipkehús
-        Útifűlevél
-        Bodzavirág és termés
-        Kakukkfű
-        Hársvirág
 
 
2. Gyomor- és bélbetegségeknél alkalmazható, emésztésre ható, emésztést elősegítő drogok
 
-        Fehér ürömfű
-        Cickafarkfű
-        Aloé
-        Kaportermés
-        Ánizstermés
-        Bazsalikomfű
-        Kálmos gyökértörzs
-        Kardamon termés
-        Koriandertermés
-        Édesköménytermés
-        Édesgyökér
-        Rozmaring
 
 
 
3. Szívre- és érrendszerre ható gyógynövények
 
-        Fokhagyma
-        Galagonya ágvég, galagonyatermés
-        Fehér fagyöngyhajtás
-        Szúrós gyöngyajak
 
 
 
4. Idegrendszerre ható gyógynövények
 
-        Levendulavirág
-        Komlótoboz
-        Citromfű levél
-        Macskagyökér
 
 
 
5. Növényi urológikumok, vizeletfertőtlenítők és a prosztatásra ható gyógynövények
 
-       Nyírfalevél
-       Tökmag
-       Kisvirágú füzikefű
-       Mezei zsurlófű
-       Borókabogyó
-       Kukoricabajusz
-       Babhéj
-       Medveszőlőlevél
 
 
 
6. Váz- és izomrendszer megbetegedéseinél alkalmazható gyógynövények
 
-       Fűzfakéreg
-       Fehér mustármag
-       Gyermekláncfű és gyökér
 
 
 
7. Bőrgyógyászati tünetek kezelése gyógynövényekkel
 
-       Pásztortáska
-       Szemvidítófű

-       Diófalevél

 

 
Felhasznált irodalom:
Rápóti Jenő – Romváry Vilmos: Gyógyító növények, Medecina Könyvkiadó Bp., 1987
Dr. Váradi József: Drogismertet, Medecina Könyvkiadó, Bp., 1971
Dr. Kéry Ágnes, Dr. Lemberkovics Éva, Dr. Marczal Gabriella, Dr. Nagy Éva: Gyógynövényekkel az egészségért, Képzőművészeti Kiadó és nyomda 2000.
 
 
 
 Gyógynövények felhasználási módozatai
 
Tartalom: forrázat, főzet, hideg áztatás, esszencia, friss lé, gyógyfürdők, borogatás, dunsztkötés, kenőcs készítés, olaj készítés, illóolajok, beöntés
 
Gyógynövény - Forrázat (infúzum)
 
A forrázat során a gyógynövényekből a vízben oldódó hatóanyagokat vonjuk ki. Forrázással vonhatjuk ki a keserűanyagokat, a flavonoidot, a kumarint, a bioaktív anyagokat és az illóolajokat. A felforrt, lobogó vizet ráöntjük a gyógynövényre, majd lefedve 3-5- max. 10 percig áztatjuk. Ha a hőre érzékeny anyagokat (illóolaj, vitaminok) szeretnénk megkímélni, akkor a teafű felét előző este hideg vízbe áztatjuk, majd másnap a másik feléből forrázatot készítünk, és összevegyítjük az alkotót. Majd leszűrjük a teát és átnyomkodjuk, hogy minden alkotó belekerüljön teavizünkbe.
 
 
 
Gyógynövény - Főzet (decoctum)
 
Általában a gyökereket, kérgeket, fásrészeket főzzük, hideg vízben tesszük fel főzni, majd 1-2 perc forralás után még 10-20 percig áztatjuk is az anyagot. De elő is áztathatjuk hideg vízben fél-egy órára az anyagokat, és csak utána tesszük fel főzni 5-10 percig. Főzéssel vonhatjuk ki pl. a cseranyagot, a kovasavat.
 
 
 
Gyógynövény - Hideg áztatás ( infúzum frigide peractum, maceráció)
 
A teafüvet 8-12 órán át, fél adag hidegvízben (lehet még ecetben, borban, vizes alkoholban) áztatjuk, majd leszűrjük. A szűrőben maradt növényt, a másik fél adag vízzel leforrázzuk. A forrázatot kissé hűlni hagyjuk, majd összevegyítjük őket.
 
 
 
Gyógynövény - Esszencia (tinktúra)
 
Tiszta tömény (40-70-97%-os) alkohollal leöntjük a feldarabolt növényeket, és 2-3 hétig hagyjuk ázni őket. 30C°-nál melegebb helyen ne tároljuk a készítményt. A drog-oldószer aránya 1:3, 1:5, erős készítménynél 1:10-hez lehet. Időnként összekeverjük, összerázogatjuk az ázatot, majd szűrőpapíron keresztül leszűrjük, és jól átpréseljük az esszenciánkat. Jól zárható sötét üvegben tároljuk a „sűrítményünket”, teába csöpögtethetünk belőle, vagy használhatjuk borogatáshoz, bedörzsöléshez is.
 
 
 
Gyógynövény - Friss lé
 
A gyógynövényeket turmixgépbe helyezzük, majd utána alaposan kipréseljük és szűrjük a levet. Így friss növényi nedv, növényi olaj nyerhető. Hűtőbe helyezett sötét és jól záródó üvegben sokáig eláll.
 
 
 
Gyógynövény - Gyógyfürdők
 
Fürdőzés során a gyógynövények hatóanyagai felszívódnak a bőr pórusain keresztül, illetve izgatják azt. Kádba való teljes fürdőzés során kb. 200 gr gyógynövényt használunk fel (célszerű például a fenyő, kamilla, zsúrló, cickafark, zabszalma, cserfakéreg, körömvirág, szénapolyvafürdő-tiszta széna virágja és polyvája, csalán) . Előző este hideg vízben áztatjuk a füvet (vagy füveket), majd másnap a fürdőzés előtt felmelegítjük az ázatot, és leszűrés, átnyomkodás után hozzáöntjük a fürdővízhez a teakészítményt. Általában 20 perc idő elegendő, de a szív tájéka lehetőleg ne kerüljön ennyi időre a víz alá. Ülőfürdőt is vehetünk, ilyenkor csak arra ügyeljünk, hogy a vese tájékát is érje a víz. Fürdőzés után szárazra törülközve és a törülközővel jól átdörzsölve magunkat mindenképpen ajánlott 20-30 perces pihenés, célszerű betakarózva az ágyba feküdni (lásd. még: vízterápia- gyógyvizek).
 
 
Gyógynövény - Borogatás (kenet-linimentum)
 
A gyógynövényt tiszta sodrófával jól összetörjük, pépesítjük, majd fehér vászonkendőre felkenjük. Elhelyezzük a gyógyítandó testfelületen, és ha éjszakára is fenn szeretnénk tartani, akkor még átkötjük. Érzékeny bőr esetén ne hagyjuk egész éjszakára fenn a borogatást.
 
 
 
Gyógynövény - Dunsztkötés
 
Vízgőz fölött puhítjuk meg a növényeket. Ha megpuhultak, fehér vászonkendőre helyezzük az anyagot, és beborítjuk vele az adott testfelületet. Erre a vászonkendőre még ezek után rátekerünk fóliát, mely melegen tartja a kötést.
 
 
 

Gyógynövény - Kenőcs készítés

A gyógynövényeket apróra vágjuk, forró disznózsírban 1-2 percig sütjük, majd lefedve 1 éjszakán át hűlni hagyjuk. Másnap ismét felmelegítjük, leszűrjük, és jól záródó tégelyben elhelyezzük. A tégelyt a továbbiakban hideg helyen tároljuk.
 
 
 
Gyógynövény - Olaj készítés
 
Jól záródó üvegben lazán elhelyezzük a gyógynövényeket és leöntjük hidegen sajtolt olajjal (pl. oliva, napraforgó). Meleg helyen tartjuk az üveget, melyet időnként összerázunk, megforgatunk. Ezután leszűrjük, jól kipréseljük, kinyomkodjuk a szűrőn maradt növényt még az olajba, és jól lezárt üvegben tároljuk tovább.
 
 
 
Gyógynövény - Illóolajok
 
Tömény hidrofób folyadékok, melyek illékony vegyületet tartalmaznak. Előállíthatják desztillációval (vízgőzzel már 100 °C-on desztillálható), préseléssel, vagy oldószeres extrakcióval. Az olajoktól jól megkülönböztethető, mert az illóolaj szobahőmérsékleten is párolog és nem hagy olajos foltot maga után az anyagon. Fényre, hőre érzékenyek az illóolajok, mert ezek elősegítik az oxidációját és a gyantásodását. Könnyen hamisíthatják, ilyenkor olcsó illóolajat (terpentint), alkoholt, zsíros olajokat és észtereket használnak az előállításukhoz. Az illóolajokat használhatjuk inhalációra, aroma (illat) terápia céljából, fürdővízbe (száraz inhaláció, szauna), borogatáshoz, lemosáshoz és masszázshoz is.
 
 
 
Gyógynövény - Beöntés
 
Lehet gyógyteás beöntést is alkalmazni (pl. kamilla vagy körömvirág), mikor gyulladást akarunk csökkenteni, vagy csak tisztítani szándékozunk. Colon-hydro terápia során is alkalmazható a gyógynövényes tisztítás. Bármilyen bélrendszeri elváltozás esetében azonban kérjük ki szakember véleményét!
 
 
Szedés, lelőhely:
 
A gyógyfüvek szedése során nagyon fontos, hogy olyan helyről szerezzük be őket, amely távol esik nagy forgalmú utaktól, ipari létesítményektől. Mivel a talaj szennyezettségét első látásra" nehezen lehet felmérni, igazán megbízhatónak talán csak az elzárt természeti területeken termő gyógynövények, vagy a hivatalos állami forgalmazásban kapható gyógyfüvek számítanak. Ha valaki olyan erdőben vagy réten kirándul, amit tisztának ítél meg, azért nyugodtan szedhet néhány gyógyfüvet.
 
Felismerhetőség, összetéveszthetőség:
 
Kizárólag azt a gyógynövényt szedjük le, amelyiket ismerjük, hisz egyes ártatlannak látszó bogyók mérgezőek is lehetnek! Léteznek olyan gyógynövények, amelyek csak orvosi felügyelet mellett alkalmazhatók, mivel eredendően gyógyszereket készítenek belőlük. Ilyen például a nadragulya vagy a belindek. Biztos, ami biztos alapon, a gyűjtögető útra vigyünk magunkkal szakkönyvet is!
 
Szedési idő:
 
Minden gyógynövénynek megvan a maga szedési ideje. Attól függően, hogy az adott növény levelét, virágát, gyökerét, vagy az egész, föld feletti részét, azaz a herbát használjuk, meghatározott, mikor gyűjthetjük be. Mivel túladagolásuk lehetséges, az általános szabály az, hogy a gyógyfüveket kúraszerűen alkalmazzuk. Ha a növény virágát szedjük, ne csak a szirmokat gyűjtsük be, hanem az egész virágfejet, porzóval együtt. Íratlan szabály, hogy gyógyfűgyűjtésnél életben kell hagyni a növényt! Bánjunk velük óvatosan, ne semmisítsük meg és pusztítsuk el őket!
 
Otthoni teendők:
 
Mindig száraz időben szedjünk gyógynövényt. Ebből adódóan megmosni sem kell felhasználás előtt. (Kivéve a gyökereket, amiket alaposan meg kell súrolni, mielőtt megszárítjuk.) A leszedett gyógyfüveket terítsük ki szitára vagy pamutkendőre, de semmiképpen sem papírlapra, mert akkor alulról nem tud szellőzni és befülled. Árnyékos helyen szárítsuk, ahol negyven foknál nem magasabb a hőmérséklet. Nem jó módszer a csokorban való felakasztás, mert berohadhat a bokréta közepe. Forgassuk meg sokszor, törjük össze, majd száradás után ollóval vagy kézzel aprítsuk darabokra. Sötét falú üvegben tárolva két évig felhasználható, s ezt követően sem lesz ártalmas, csak elveszti gyógyhatását.
 
Elkészítés:
 
Többféle felhasználási mód létezik attól függően, hogy mi a drog. (a drog a gyógynövénynek az a része, amit hatóanyagként használunk). Általános szabály, hogy a földalatti részeket mindig áztatjuk, a föld felettieket pedig vagy főzzük, vagy forrázzuk. Amennyiben finom alkatrészekről van szó, például a növény virágáról, akkor azt forrázva tálaljuk". A legmodernebb alkalmazás szerint, tegyük papír filterbe a szárított növényt és filteres tea- vagy kávéfőzőn forrázzuk át. Tapasztalat szerint a legtöbb hatóanyagot így sikerül kioldanunk. Ízesítőként használhatunk mézet, bár a legtöbb gyógynövény íze önmagában is finom. Az emésztőrendszeri problémákra szedett gyógyfüvek esetében kifejezetten tilos az édesítőszer használata, mivel így kiiktatjuk annak gyógyhatását. A légzőszervi megbetegedéseknél azonban javasolt a méz alkalmazása, ugyanis az ilyen jellegű problémákra jótékony hatással bír.
 
Napi adagolás:
 
Ha emésztőszervi problémákra iszunk gyógynövényből készült teát, azt mindig éhgyomorra, étkezés előtt fél órával tegyük. Körülbelül egy bögrével, azaz 2 dl-t fogyasszunk. Más egészségügyi problémánál naponta többször is lehet ilyen teát iszogatni. Amennyiben egyszerre főzzük le a napi mennyiséget, forrázzunk le egy evőkanálnyi gyógyfüvet egy liter vízzel, ha pedig fogyasztás előtt készítjük el, tegyünk egy teáskanálnyit egy bögre vízhez. Sose forrón és mohón, hanem langyosan és kortyolgatva igyuk a készítményeket, ellenkező esetben hányinger alakulhat ki!
 
Alkalmazás:
 
A gyógynövények szedése általában két-három hétig, kúraszerűen javasolt. Egyeseket, például a galagonyát hosszabb ideig kell adagolni ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék. A gyógynövények általában sokkal lassabban hatnak, mint a gyógyszerek, ám eredményük nagyon tartós. Fontos szem előtt tartani, hogy nem gyógyszer helyett, hanem annak kiegészítésére szolgálnak. Ha nincs különösebb problémánk, alkalmazzuk betegségmegelőzőként. Ebben az esetben a háziorvosnak mindenképpen tudnia kell erről a gyógymódról, mert előfordulhatnak olyan betegségek, melyeknél a doktor a felírt medicinákon kívül mást nem javasol! A kúraszerű szedést legfeljebb két-három hétig szabad folytatni, s a következő periódus előtt tanácsos két-három hónapos szünetet tartani. A szervezet egyébként nem kívánással" jelzi, ha már nincs szüksége az adott gyógynövényre.
 
Gyógynövény-mix:
 
Amennyiben valakinek többféle egészségügyi problémája van, ebből következően többféle növény szükséges gyógyulásához, a füveket akár össze is keverheti, és egyben le is főzheti teának. Viszont, ha gyökereket is fel szeretne használni, azt külön főzze meg és annak levét vegyítse a teával. Vannak azonban olyan föld alatti növényi részek, melyeket rágcsálni is lehet. Ilyenek például a ginzeng és az édesgyökér, melyek felhasználás előtt alaposan megtisztítandók!
 
Mindennapi gyógynövények:
 
Vannak olyan gyógyfüvek, amiket szinte nap mint nap használunk, anélkül, hogy tudnánk jótékony hatásukról. Ilyenek például a fűszernövények: a tárkony, majoránna, fekete- és fehérbors. Ezek mértékletes használata jótékonyan hat szervezetünkre: emésztésserkentő, étvágyjavító funkciójuk van. Otthon, a konyhakertben is termeszthetők a gyógyfüvek, de van, amelyik magától is nő, mint például a gyermekláncfű.
 
Szépítő gyógyfüvek - biokozmetika:
 
Gyógynövények segítségével szépségünket is megőrizhetjük. A citromfű kiváló nyugtató hatású. Ha megfőzzük teának, mártogassunk bele sminkvattát, s azzal töröljük át arcunkat. Kitűnő szemnyugtató a búzavirág, amit a citromfűhöz hasonlóan kell felhasználni. Zabpehelyliszttel készült arckrémekbe is cseppenthetünk gyógyfűteát, s így arcpakolásként is használhatók.
Dr. Varjú Márta: jogász, mentálhigiénikus szakember
 
 
 
                                       TYÚKHÚR
A tyúkhúr szereti a tápdús, nedves területeket, ahol gyorsan elszaporodik. Kedvelt csemegéje a baromfinak is, ezért a házi szárnyasok gazdái is előszeretettel gyűjtik. Rejtélyes okokból az állatkerti farkasok is szívesen fogyasztják. Gyógyhatású anyaga a növény föld feletti részében található. Meleg, szellős helyen kell szárítani, különben elveszíti szép zöld színét. A tyúkhúr a népi gyógyászatban is közismert epetisztító szer. Epekő, epehomok oldására, illetve elhajtására is ajánlják. Vizelethajtó hatású, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, enyhíti a hólyaghurutot. Jó vértisztító, így reuma és csúz esetén is használ. Hörghurut, tüdőbetegségek esetén a belőle készült szirup, illetve mézzel édesített teája ugyancsak kiváló hatású. Régen a vérköpés ellen is alkalmazták. Bőrbajok, ekcéma, kisebb sebek, duzzanatok s még az aranyér gyógyításában is bevált. Ehhez a friss fűből préselt lével pakolásokat vagy fürdőt készítenek. Magas vitamintartalma miatt értékes saláta alapanyag. Kellemes, kissé a tejes kukoricára emlékeztető íze van.
 
                                  FEKETE NADÁLYTŐ
A fekete nadálytő vízpartok, nedves rétek gyakori virága. Árnyékos helyeken dúsan növekszik, a poszméhek nagy örömére. Mi elsősorban gyökerét gyűjthetjük ősszel és tavasszal. A növény is róla kapta a nevét, hiszen a gyökér kívülről majdnem fekete. A belőle készített pakolás rándulások, ficam, csonttörés és -repedés, ínhüvelygyulladás, véraláfutás, bőrelváltozások esetén bizonyulhat nélkülözhetetlennek. A szárított gyökeret daráljuk meg, majd törjük porrá. Ezután meleg víz hozzáadásával keverjük péppé. A sérült testrészre még azon melegében rakjuk fel.
 
 
                                  FEHÉR AKÁC
A fehér akác Észak-Amerikából származik. Hazánkban a homokos puszták megkötésére kezdték telepíteni. A méhészek ma is előszeretettel keresik fel kaptáraikkal az akácosokat, melyeknek egyik legfinomabb, gyógyászati célra is alkalmas mézüket köszönhetik. A fehér akác illatos, lelógó fürtű virágai május elejétől gyűjthetők. A virágokból rövid főzéssel készíthetünk teát. Ehhez bodza- és hársfavirágot is keverhetünk egyenlő arányban. Az így elkészített ital erősíti az immunrendszert, csillapítja a köhögést, enyhíti a meghűléses tüneteket. Gyomorsavtúltengés ellen kúraszerűen is fogyasztható. Hashajtó, vizelethajtó, valamint görcsoldó hatása ugyancsak régóta ismert. A népi gyógyászatban a levelekből negyedórás főzéssel vérnyomáscsökkentő teát készítenek. A friss leveleket pedig sebgyógyításra használják. Egyes helyeken pörkölt magjaiból pótkávét készítenek, szárított virágait illatosítóként alkalmazzák.
 
 
                                    KÖVIRÓZSA
A kövirózsa a népi gyógyászat régóta kedvelt szere fülfájás ellen. Tisztára mosott és megszárított levelét facsarjuk ki egy steril gézlappal körbefogva. Ezután a fülkagylót fel- és hátrafelé húzva könnyen a külső hallójáratba csepegtethetjük a növény nedvét. A frissen facsart levet használják még herpeszes hólyagocskák leszárítására. Bárányhimlő esetén viszkető kiütéseket borogathatunk vele. Égési és fagyási sérüléseknél disznózsírral keverhetjük. Az így elkészített kenőcs berepedt aranyér kezelésére is használható. Egyes esetekben ugyancsak sikert értek el vele a golyvás nyak gyógyításában - természetesen csak kiegészítő terápiaként. A növény alkoholos kivonatát szájsebek kezelésére, illetve torokbántalmakra ajánlják.
 
 
                                    GYERMEKLÁNCFŰ
A gyermekláncfű serkenti az emésztést, megszünteti a puffadást. Vizelethajtó, izzasztó hatású, sőt apróbb vesekövek eltávolítására is alkalmas. Mivel elősegíti a húgysavkiürítést, reumások és köszvényesek szintén eredménnyel használhatják. Kedvezően befolyásolja a hasnyálmirigy működését. Napi nyolc-tíz nyers virágszál elfogyasztása a cukorbetegek, illetve lép- és nyirokcsomó duzzanattól szenvedők számára is előnyös lehet. A levelek levével zsíros, gyulladt, pattanásos bőrre készíthetünk pakolást.
 
 
                                           KÖKÉNY
A kökény hamvas kék terméseit akkor szedjük, ha egy kicsit már megcsípte a dér. Különleges fanyar ízét cseranyag tartalma adja. Ennek köszönheti bélfertőtlenítő hatását. Krónikus vastagbélhurutban szenvedők is sikerrel alkalmazhatják. Termését fogyaszthatjuk nyersen (mélyhűtőben is jól tárolható), aszalva, befőttnek, lekvárnak elkészítve és tinktúra formájában. Ez utóbbi készítéséhez egy befőttesüveget töltsünk meg kökénnyel, majd öntsük fel körtepálinkával. Hasmenéskor éhgyomorra egy teáskanálnyit vegyünk be belőle. A leveleiből készült tea zsírbontó, csökkenti a fogyókúrával járó idegfeszültséget.
 
 
                                            LÓHERE
Nemcsak a háziállatok kedvenc eledele, hanem hasznos gyógynövény is. Illatos teáját légcsőhurut, hörghurut, asztma esetén mézzel igyuk. Ez az ital kedvezően hat a májra és erős epehajtószer. Segíti az emésztést, javítja a gyomorbetegek, kóros soványságban szenvedők állapotát. Ízületi panaszoktól, reumától, csúztól, fehérfolyástól szenvedők a belőle készített fürdőtől is enyhülést remélhetnek.
 
 
                                              CICKAFARK

A cickafark női betegségek gyógyítója. Szabályozza a menstruációt. A kimaradó vérzést meghozza, a túl erőset mérsékli. Vérzéscsillapításhoz vegyünk egyenlő arányban cickafarkfüvet, pásztortáskát, vérontópimpó-gyökeret és tölgyfakérget. A teakeveréket negyed liter vízben pár percig főzzük, majd lassan kortyolgatva fogyasszuk. Vérző aranyér vagy orrvérzés esetén is jó szolgálatot tesz. Segíti az emésztést, a máj és az epe munkáját. Gyógyítja a gyomor- és bélhurutot, valamint a hasmenést. Görcsoldó és fertőtlenítő hatású. A legtöbb vérzéscsillapító növény egyben kiváló vérképző is. E célból csalánlevéllel fele-fele arányban keverve fogyasszuk. A népi gyógyászatban torokfájásra, meghűlésre, tüdőbetegségekre is alkalmazzák.

 

                                   Nyírfalevél

A nyírfa fehér törzsű, hajlékony, csüngő lombú fa, melynek szépségében számos parkban gyönyörködhetünk. A népi hiedelmek szerint Nagyasszonyunk fájával minden komoly baj távol tartható. A nyírfa szárított levelében sok C-vitamin is található, ezért használták a tavaszi fáradtság megelőzésére. A népgyógyászatban elsősorban vértisztítóként és ízületi-, illetve vesebetegségek orvosságaként tartották számon.

 

Hatásai

- Vízhajtó: erélyes vizelethajtó, ezért csökkenti az ödémát és a vérnyomást. Amikor felfedezték a levelek vizelethajtó hatását, a nyírfa a vesefa nevet kapta. A nyírfalevél tea formájában tökéletesen ártalmatlan, nem irritálja a vesét. A levéllel végzett klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy segítségével a naponta kiválasztott vizelet mennyisége akár az ötszörösére is növekedhet. Több hónapos kúraszerű fogyasztása alatt egyes vesekőfajták feloldódnak és nem képződnek újra.

- Húgyúti fertőtlenítő: húgyúti fertőzések esetén enyhe fertőtlenítő (antiszeptikus) és a vesekövek képződését gátló hatása van.

- Gyulladáscsökkentő: mivel sok gyulladáskeltő anyag kiürülését segíti, a zajló gyulladások (például reuma) gyorsabban megszűnnek.

- Bőrtisztító: salaktalanító hatásának köszönhetően enyhülnek a bőrbetegségek, például az ekcéma, a pszoriázis, a gennyedések és az aknék is.

 

Igyunk naponta 3-4 csésze teát az étkezések között!

 

- Tipp: A makacs haj puha és csillogó lesz, ha nyírfalevélből készült oldattal öblítjük le. Hajhullás-gátló hatása is ismert. Öntsünk egy evőkanál nyírfalevélre forrásban lévő vizet, majd 15 perc múlva szűrjük le! Szőkék, vigyázat: az oldat besötétítheti a hajat!

              

 

                      Körömvirág (Calendula officinalis)

A körömvirág 30-60 cm-re nő meg, virágzata sárga-narancssárga színű, szára és levelei nedvdúsak és ragacsos tapintásúak. Van amelyiknek sötét, van amelyiknek világos a porzótokja. Virágostul, szárastul, levelestül gyűjtik és használják. A gyűjtést érdemes ragyogó napsütésben végezni, mert akkor a legnagyobb a gyógyhatása. Még késő ősszel is lehet frissen szedni a kertekben, egészen addig, amíg a lisztharmat be nem lepi.

Mint vértisztító, igen nagy segítséget nyújt fertőzéses sárgaságnál. Javítja a keringést, tisztító hatású és elősegíti a sebek gyógyulását.

Kenőcse igen gyorsan segít vénagyulladás, gyógyulni nem akaró visszérfekély, sipoly, égési seb és fagyás esetén. Kitűnő lábgombásodás ellen is.

A körömvirágot belsőleg - teaként - a gyomor és bélrendszer betegségei, gyomorgörcsök és fekélyek, valamint vastagbélgyulladás, vízkór és vérvizelés esetén alkalmazzák. Vírusos megbetegedések és baktériummal fertőzött váladékok ellen is segít a teája.

Azok közé a növények közé tartozik, amelyek a rák és a rákszerű daganatok esetén segítenek. Rákjellegű daganatok és fekélyek, csontszú, combfekély, valamint  elmérgesedett gennyező, nehezen gyógyuló sebek esetén is segítenek a körömvirág és zsurlófű főzetével történő lemosások.

 

Teakészítés: 1 púpozott teáskanál körömvirágot adunk 1/4 liter vízhez.

 

Ülőfürdő: két összmarék friss vagy 100 gramm szárított növényt használunk egy fürdéshez.

 

Lemosás: fél liter vízhez egy púpozott evőkanálnyi növényt adunk.

 

Tinktúra: egy marék virágzatot egy liter valódi pálinkába két hétig a napon, vagy 20 fok körüli hőmérsékleten állni hagyunk.

 

Kenőcs: két összmarék körömfüvet (szárát, virágát, levelét) összevágunk. Természetes anyagokkal táplált disznó bélzsírjából vagy jó minőségű disznózsírból fél kilónyit úgy felmelegítünk, mintha hússzeletet akarnánk sütni. Ebbe a forró zsírba tesszük a felaprított körömvirágot, hagyjuk egy kicsit sercegni, megkeverjük és levesszük a tűzről. Lefedve egy napig állni hagyjuk az egészet. Másnap kicsit felmelegítjük és egy vászonkendőn átszűrjük egy előkészített, tiszta edénybe.

 

Friss lé: megmossuk a levelet, szárat és virágot, majd nedvesen kinyerjük a levét gyümölcs-centrifugával.

 

 

                                 Fehér fagyöngy (Viscum album)

Örökzöld levelei bőrszerűek és zöldessárgák. Bogyói fehérek, kissé üvegesek, belül nyálkásak és ragadósak. A magvak sem vízben, sem földbe kerülve nem csíráznak - a madarak hordják szét a ragadós magvakat.

Az október elejétől december közepéig gyűjtött leveleit és a vékonyabb szárakat szárítás céljából apróra vágjuk, további gyűjtési ideje március és április. A többi hónapban a fagyöngynek nincs gyógyító hatása. A legnagyobb gyógyhatása a nyárfán élősködő fagyöngynek van, de a lucfenyőn, erdei fenyőn és a gyümölcsfákon is jó gyógyhatású fagyöngy tenyészik. Március és április hónapokban a fagyöngyön jóformán alig van bogyó. A levele és a szára semmi esetre sem mérgező, de a termése, ha megeszik, tényleg az. Ha disznózsírral összekeverve kenőcsöt készítünk, fagyás esetén külsőleg alkalmazva nagyon hatásos.

Mivel a fagyöngy az egész mirigyrendszert igen kedvezően befolyásolja, kiváló anyagcsere-szabályozó szer. Ugyanakkor annyira jó hatással van a hasnyálmirigyre, hogy cukorbetegségnél a folyamatos teakúra megszünteti a kiváltó okot. Pontosan azoknak kellene kipróbálniuk, hogy legalább fél évig rendszeresen fogyasszanak fagyöngyteát, akiknek krónikus anyagcsere-betegségük van. Ha a hormonháztartás nincs rendben, a fagyöngy nagyszerűen segít. Ebben az esetben legkevesebb két csészével meg kell inni belőle naponta, reggel egyet és este egyet.

A fagyöngy egészen kiváló gyógyszer érelmeszesedés ellen, ajánlott gutaütés esetén, ami aligha következik be, ha megelőzés céljából rendszeresen fogyasztunk fagyöngyteát. Ha már megtörtént a baj, hat héten keresztül napi három, három héten keresztül kettő és két héten keresztül egy csésze fagyöngyteát igyunk, mégpedig az elsőt megfelezve reggeli előtt és után, a másodikat ugyancsak megfelezve ebéd előtt és után, a harmadikat szintén megfelezve vacsora előtt és után.

A fagyöngytea vérzéscsillapítóként is felhasználható. Ha hidegen felszippantjuk, csillapítja az orrvérzést, teaként fogyasztva tífuszos vagy vérhas betegnél csillapítja a tüdő- és bélvérzést. A fagyöngy a legkiválóbb szívgyógyszer és keringésjavító. A fagyöngy egyúttal mindenféle szívkárosodásra jó.

A nők is használhatnák a fagyöngyteát. A szabályozott vérkeringés megszünteti a méhpanaszokat, a menstruációs zavarokat, mindenekelőtt az erős havi vérzést, vagy a szülés utáni utóvérzéseket. A változások éveiben fellépő panaszok -szívdobogás, aritmia, vértolulás, félelemérzet, légszomj esetén érdemes fagyöngyteát inni. A fagyöngy friss leve meddőség ellen is hatásos. A fagyöngyszárat, -levelet alaposan megmossuk, majd még nedvesen jól kipréseljük a levét. Ebből 25 cseppet veszünk be éhgyomorra fél órával a reggeli, illetve lefekvés előtt. Ilyen cseppeket minden gyógyszertárban lehet kapni.

Újabban mint rákmegelőző és rákellenes szert is alkalmazzák orvosilag a fagyöngyöt. A tapasztalatok ismételten bizonyítják, hogy a gyógynövények egyaránt alkalmasak szervezet megtisztítására és a betegségek megelőzésére.

 

Teakészítés: a fagyöngyteát kizárólag hidegen készítjük. Egy púpozott teáskanál fagyöngyöt adunk 1/4 liter vízhez, éjszakára állni hagyjuk, másnap kicsit felmelegítjük és leszűrjük. Ha nagyobb mennyiségre van szükségünk naponta, a teát tartsuk termoszban vagy pedig forró vizes vízmelegítőben melegítsük fel mindenkor.

 

Tinktúra: a gyógyszertárakban kész fagyöngycseppek kaphatók.

 

Friss lé: friss leveleket és szárakat megmosunk és nedvesen kifacsarjuk gyümölcs-centrifugával.

 

Kenőcskészítés: a fagyöngy friss fehér bogyóit disznózsírral hidegen elkeverjük (fagyásoknál alkalmazzuk külsőleg).

 

 

                             Fekete nadálytő (Symphytum officinale)

Nedves réteken, mezsgyéken, vizes gödrökben és csatornák mentén terem. Előfordul sövényeken és törmelékhalmokon is. Egész nyáron át virágzik. Érdes levelei hegyes csúcsban végződnek. Hüvelykujj vastagságú, évelő gyökérzete kívül sötétbarna vagy fekete, belül fehér vagy sárga, felvágva rendkívül nyálkás tapintású, valósággal zsíros. Mivel mélyen gyökerezik, alig lehet kiirtani a földből. A gyökereket tavasszal vagy ősszel kell kiszedni. Friss növényt a virágzás előtt vagy alatt kell szedni. A fekete nadálytő tinktúrájával gyors segítséghez jutottak azok a betegek, akiket már évek óta hiába kezeltek reuma és izületi duzzanat ellen mindenféle szerrel.

A fekete nadálytő levele segít, ha leforrázzuk és meleg pép formájában a bénult végtagra helyezzük, már egy éjszaka javulást eredményez, ha a baj oka megerőltetés, ficam, rándulás vagy szélhűdés. Meleg pépes pakolás segít visszérfekély, reumás izommegvastagodás, köszvényes csomó, daganat, nyaki fájdalom, csonkolt végtag fájása és még a csonthártyagyulladás esetén is.

A gyökérből tea is készíthető, amelyet belsőleg kell alkalmazni hörghurut, emésztési zavarok, gyomorvérzés, mellhártyagyulladás esetén.

 

Tea készítése gyökérből: két teáskanálnyi apróra vágott gyökeret 1/4 liter hideg vízben áztatunk egy éjszakán át, reggel kicsit felmelegítjük és leszűrjük. Kortyonként fogyasztjuk.

 

Teakeverék gyomorfekély ellen: a keverékből púpozott teáskanálnyit adunk 1/4 liter vízhez, leforrázzuk és 3 percig állni hagyjuk. Naponta 3-4 csészével iszunk belőle, kortyonként fogyasztva.

 

Pépes pakolás: a jól megszárított gyökereket finomra daráljuk, egy csészében forró vízzel és néhány csepp étolajjal gyorsan péppé keverjük, majd felkenjük egy vászonkendőre és azon melegen a beteg testrészre helyezzük, majd rákötjük.

 

Friss levélborogatás: a friss leveleket megmossuk és egy deszkán szétnyomjuk, a beteg testrészre helyezzük és rögzítjük.

 

Forrázott borogatás: a leveleket leforrázzuk és melegen helyezzük fel.

 

Adalék teljes fürdőhöz: 500 gramm friss vagy szárított levelet kb. 5 liter hideg vízben áztatunk 12 órán át. Másnap az egészet felforraljuk, és ezt a folyadékot a fürdővízbe öntjük.

 

Adalék ülőfürdőhöz: ugyanúgy, mint a teljes fürdőnél, de csak 200 gramm levél szükséges.

 

Tinktúrakészítés: a gyökereket alaposan megmossuk, kefével is megtisztítjuk, apróra vágjuk és lazán megtöltünk vele egy üveget, felöntjük gabonapálinkával vagy valamilyen gyümölcspálinkával, és két hétig állni hagyjuk a napon vagy a kályha közelében. A pálinka lepje el a gyökereket!

 

Kenőcs: 4-6 friss megtisztított gyökeret a lehető legfinomabbra felaprítunk, és mintegy 250 gramm tiszta sertés-bélzsírban gyorsan kisütjük, éjszakára állni hagyjuk. Másnap felmelegítjük, egy kendőn átszűrjük és kipréseljük. Rögtön kicsi, tiszta tégelyekbe töltjük és hűtőszekrényben tároljuk. A kenőcs helyettesítheti a pépet. Embernél, állatnál sebkezeléshez nélkülözhetetlen.

 

Nadálytő-bor: 2-5 friss, megmosott levelet finomra aprítunk, és ezt 1 liter jó fehérborban 5-6 hétig állni hagyjuk. Kitűnő szer tüdőbetegségek ellen.

 

 

 

                                        Csalán (Urtica dioica)

A csalán minden része gyógyító hatású: gyökerétől kezdve a szárán és a levelein keresztül a virágjáig. A csalán a legjobb vértisztító és egyúttal vérképző gyógynövényünk. Mivel kedvező hatással van a hasnyálmirigyre is, a csalánteával a vércukorszintet is csökkenthetjük. Gyógyítja a húgyutak megbetegedéseit és gyulladásait éppúgy, mint a vizeletpangást. A csalántea hetekig tartó ivókúra formájában máj- és epebántalmak, lépmegbetegedések, még a tumort is ideértve, a gyomor és a légzőszervek hurutos megbetegedései, gyomorgörcsök és -fekélyek, bélfekélyek és tüdő-megbetegedések ellen javasolt.

Vírusos megbetegedésektől és baktériummal fertőzött váladékoktól ugyancsak hatásosan véd. A csalánteának nincs rossz íze, de cukor nélkül igyuk! Ízét javíthatjuk kamilla vagy borsmenta hozzáadásával.

Vízkór esetén a csalán erős vízhajtó hatása segít. Vérképző tulajdonsága sápkór, vérszegénység és más súlyos vérmegbetegedés esetén is hatékony segítséget biztosít. Ellenállóbbá tesz bennünket, ha hajlamosak vagyunk a megfázásra, segít köszvényes és reumatikus panaszok esetén is.

Segítséget nyújt a csalán érszűkület esetén is.

Minden görcs, akárhol jelentkezik is, vérkeringési zavarra utal. Ilyenkor ajánlatos a csalánfőzettel történő lemosás és a fürdő. Ez vonatkozik a koszorúér-szűkület speciális esetére is. Hajoljunk a fürdőkád fölé, és langyos csalánfőzettel mossuk le a szívtájékot, egyúttal finoman masszírozzuk is.

Isiász, lumbágó, valamint a kar és a láb ideggyulladása esetén nagyon óvatosan, finoman masszírozzuk friss csalánnal a beteg testrészt. Isiásznál például a bokától kezdve a lábszár külső oldalán haladva a csípőig, onnan a belső oldalon vissza egészen a bokáig, nagyon lassan kenjük végig friss növénnyel a testet. Ezt csináljuk meg kétszer, majd befejezésül a csípőtől indulva lefelé a fart is bekenjük. Utána a bőrt hintőporozzuk be.

 

Teaöntet: 1 púpozott teáskanál csalán 1/4 liter vízhez: csak forrázzuk, rövid ideig áztatjuk.

 

Csalántinktúra: a tavasszal vagy ősszel kiásott gyökereket kefével megtisztítjuk, apróra vágjuk és üvegbe tesszük. 38-40%-os gabonapálinkával felöntjük és valamilyen meleg helyen 14 napig állni hagyjuk.

 

Lábfürdő: két maréknyi, kefével és vízzel alaposan megtisztított csalángyökeret és friss csalánt (szárát és levelét) 5 liter vízben egy éjszakán át áztatunk és másnap felforralunk. Amilyen melegen csak bírjuk, 20 percig áztassuk benne lábainkat. A csalán a lábfürdő idején is benne marad a vízben. Ezt a lábfürdőt újra felmelegítve, kétszer-háromszor is felhasználhatjuk.

 

Hajmosás: egy ötliteres edényben 4-5 összmaréknyi friss vagy szárított csalánra hideg vizet öntünk, majd lassú tűzön forrásig melegítjük. Ezután öt percig állni hagyjuk. Ha gyökeret használunk, jó összmaréknyit áztassunk hideg vízben egy éjszakán át, másnap forraljuk fel és 10 percig hagyjuk állni. A fej mosásához ilyenkor színszappant használjunk.

 

 Kép

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.