Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                                  Fagyasztás

A tavasz jöttével a fagyasztás is egyik fontos munkám, pince nem lévén. Eddig a garázs nagyon jó helyet szolgált a különböző zöldségek teleltetésére. A tavasz beköszöntével már melegük van a növényeknek, így a fagyasztóládában lesz, a legjobb helyük az új termésig vagy ameddig kitartanak. A fokhagyma megpucolva, ledarálva műanyag dobozokban elrakva. Sárgarépa, petrezselyem, zeller, paszternák megpucolva, eldarabolva, kissé átfőzve, kerül a mélyhűtőbe. Sok munkával járó, dolgok ezek és nem kimondottan az értéke miatt teszem ezt, hanem így tudom, hogy vegyszermentes amit felhasználok.


Lassan 50 éve tény, hogy az élelmiszerek tárolásának ideális hőmérséklete –18°C. Ma már azt is tudjuk, hogy a szobahőmérsékletről erre a hőmérsékletre fagyasztáshoz a borsónak 3-4 percre, a felaprított sárgarépának 6 percre, míg a hasábburgonyának 12 percre van szüksége, hogy közben megőrizze a minőségét. Az ehhez hasonló vizsgálatok segítettek abban, hogy felolvasztás után a szinte íztelen kása helyett a friss élelmiszerhez teljesen hasonlót kapjunk vissza.

A gyümölcsök és a zöldségek tartósítására használt gyorsfagyasztás tartósítja a bennük lévő tápanyagokat is. Lehet, hogy a zöldségesnél télvíz idején "frissen" vásárolt zöldségeket már jóval beérésük előtt leszedték (és így a tápanyagok nem érhették el a legmagasabb szintet), hogy át tudják vészelni a szállítást.

Még egy érv a mélyhűtés mellett!

Ha a mélyhűtő mindig tele van, akkor az áramfogyasztása is alacsonyabb lesz. A mélyhűtött levegő több energiát igényel, mint a mélyhűtött élelmiszerek, és minél több ételt tart a fagyasztójában, annál kevesebb levegőnek marad hely.

Gyümölcs fagyasztása

Fagyasztás előtt alaposan mossuk meg a gyümölcsöket, majd konyharuhán csepegtessük le (így elkerülhető, hogy megjegesedjenek). Tiszta nylon zacskókba, vagy kis műanyagdobozba helyezzük el a gyümölcsdarabokat (a nagyobb szemeket zacskóba, a kis szeműeket lehet dobozba is). A hatékony felhasználás érdekében igyekezzünk akkora adagokat kialakítani, amelyek egy étkezésre elegendőek. A margarinos dobozok pl. tökéletesen megfelelnek erre a célra. Egyes gyümölcsöket (sárga-, és őszibarack, eper, málna, stb.) pürésítve is fagyaszthatunk. Turmixgépbe pépesítjük a gyümölcsöket, ha magosak, akkor szűrőn átpasszírozzuk, majd kis poharakba helyezzük. A doboz lezárása előtt tegyél egy kis folpackot a doboz szájára, majd ezt követően zárd le a tetővel. A dobozokat mindig állva tedd a fagyasztóba. Minden adagra írd rá, hogy mit tettél bele. Lehet pl. olyan ragasztószalagot kapni, amire írni is lehet. Az egyes csomagokat természetesen vegyes gyümölcsökből is összeállíthatod, hiszen általában többféléből készítjük a finomságokat.
A szemes gyümölcsöket előbb egy tálra téve fagyaszthatod a mélyhűtőben, hogy ne nyomják össze egymást, így szép alakjuk marad.

A zöldségfélék fagyasztása

A zöldségféléket előbb meg kell tisztítani, száruktól, gyökerüktől, majd a megfelelő tisztítást a mosás, majd a blansírozás követi. A blansírozás alatt a zöldségfélék rövid ideig tartó előfőzését értjük. Az előfőzés ideje általában 3-8 perc között van, amely függ a zöldségfélék fajtájától, érettségi fokától, és egyéb (pl. méretbeli) tulajdonságaitól. A zöldségeket többnyire a fejlődés, az érés befejeződése előtt szedjük le, ekkor a növekedést szolgáló parányi élő szervezetek (enzimek) még aktívan folytatják tevékenységüket, amelyek következménye a szín, az íz, az illat kialakítása.

A blansírozás művelete

A blansírozáskor drótkosárba 1-2 kg zöldségfélét teszünk, és azt 5-10 liter forró vízbe süllyesztjük. A blansírozás idejét a víz újraforrásától kezdve kell számítani. Amikor letelt a kívánt idő, akkor a zöldséget hideg vízzel azonnal le kell hűteni. Tanácsos a hűtővízbe jeget tenni, hogy hamarabb hűljön ki a fagyasztandó zöldség.

Az előkészítést követően a fagyasztást célszerű alumínium, vagy műanyag tálcán végezni, és a megfagyasztott zöldségeket csomagolni. Ez esetben nem képződik jégréteg a csomagolóanyagon belül, amely a közvetlen fagyasztás esetén elkerülhetetlen. Az így csomagolt termék nem fagy tömbbe, szép, különálló, "gurulós" marad.

Blansírozás ideje néhány zöldségfélénél

Zöldségfélék    Blansírozás ideje          Eltarthatóság

Paraj                         5-8 perc                    12 hó

Sóska                        6-8 perc                    12 hó

Borsó                        3-5 perc                    12 hó

Bab                           4-7 perc                    12 hó

Hüvelyesek                3-4 perc                    12 hó

Brokkoli                    7-8 perc                    12 hó

Burgonya/sütéshez/    3-4 perc                      6 hó                           

Sárgarépa                  3-4 perc                    12 hó

Karalábé                    2-3 perc                    12 hó

Káposztafélék            5-9 perc                    12 hó

Kukorica                    4-7 perc                      6-12 hó

Gomba                       5-7 perc                     12 hó

Karfiol                        3-4 perc                     8 hó

Kelbimbó                    5-6 perc                     8 hó

Uborka            Nem blansírozandó!            12 hó

Tök                  Nem blansírozandó!            12 hó

Vöröshagyma   Nem blansírozandó!            12 hó

Paprika            Nem blansírozandó!              6-12 hó

Paradicsom      Nem blansírozandó!             12 hó

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.