Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                               Egynyári növények

 Kép

Az egynyári növények jól használhatóak üres helyek kitöltésére, virágládákba ültetve, tökéletes díszek az erkélyen, a teraszon vagy a járda mellett. Ne felejtsük el azonban, hogy az egynyári virágágyak munkaigényesek, ne ültessünk többet, mint amennyinek a gondozását kényelmesen meg tudjuk oldani. A növények magjait elvethetjük saját magunk, és csiráztathatjuk őket a szobában egy melegebb ablakpárkányon.

 

Az egynyári növényeknek jó talajra, sok napsütésre és megfelelő védett helyre van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Ha azt akarjuk, hogy folyamatosan virágozzanak, gyakran kell öntözni.

Az egynyári dísznövények konténerben is szépen díszítenek. Egy cserépbe többféle növényt is egymás mellé ültethetünk, így izgalmas virág és illatkompozíciót kapunk. Ügyeljünk arra, hogy csak azonos vagy nagyon hasonló igényű növények kerüljenek egy cserépbe. Többfajta párosítást is megpróbálhatunk. A napfénykedvelők köre rendkívül széles, ezek közül nagyon jól lehet válogatni.

 

Az egynyári növények hosszúnappalos növények, ami azt jelenti, hogy a nyári hosszú megvilágításban nyílnak. Fénykedvelők, igénylik a teljes megvilágítást. Természetesen ültethetjük őket félárnyékba, árnyékba is, ekkor azonban olyan árnyéktűrő fajokat kell kiválasztani, mint a begónia. A fénykedvelő növények árnyékos helyen kevesebbet virágoznak és megnyúlnak.

 

Nagyon jól mutat, ha egy sárga kompozíciót állítunk össze rézvirágból (Zinnia elegans), záporvirágból (Gazania rigens), ami ezüst leveleivel önmagában virág nélkül is szépen díszít. Hozzá büdöskét (Tagetes erecta) ültetve még szebb hatást érhetünk el. Egy ilyen ládában az uralkodó szín a sárga és az arany, aminek kontrasztja a záporvirág ezüst levele, ami leomlik az edény falán.

 

Az ezüst levelek és fehér virágok kavalkádja is rendkívül látványos. Egy ilyen virágládát napsütött ablakban jó elhelyezni. Az ezüst leveleket szolgáltatja a hamvaska (Senecio cinerea), míg fehér virágú egynyáriból többfélét is választhatunk. A fehér petúniát vagy muskátlit és a margitvirágot (Chrysanthemum frutescens) is be lehet ültetni az edénybe.

 

Ha árnyékba szeretnénk tenni a virágedényünket, akkor a begónia különféle színváltozataival érdemes beültetni, mivel ez árnyéktűrő növény.

 

Ha kék virágú növényekkel szeretnénk díszíteni házunk táját érdemes az égszínkék és illatos gyöngyike (Muscari azureum) mellé bojtocskát (Ageratum houstonianaum) és a kis kék lobéliát (Lobelia erinus) beültetni. Ezek a növények együtt a kék eget tükrözik vissza számunkra.

 

A függőkosarak nagy előnye, hogy olyan helyeken is nevelhetünk bennük növényeket, amik egyébként gyakorlati szempontból nem jönnek számításba, mint a házfalak, a fa ága vagy a kerti lugas. A függőkosár elkészítésénél ügyelni kell, hogy könnyű szerkezetű legyen, mivel a földel és a növénnyel már elég nehéz lesz. Amikor a növények beültetése előtt a függőkosarat tervezzük, gondoljuk át, hogy milyen magasra kerül az elrendezés, hogy a függőkosár melyik oldalát fogjuk látni. Ha magasra kerül, akkor ne ültessünk bele tetejükön díszítő növényeket, mert az alulról nem fog jól mutatni.

 

Érdekes harmóniát alkot egy vörös és ezüst színű kosár. A vörös virágokat adhatja a futómuskátli, és a hibrid verbéna (Verbena x hybrida) az ezüst lombot pedig adhatja a hamvaska.

 

 

 

     Kép                    Cserepes és dézsás növények

Bejáratok hangsúlyozására alkalmazhatunk nagy edényeket, melyekbe ültethetünk egész évben díszítő növényeket és ezek mellett évelőket, egynyári-, és kétnyári növényeket is, ültethetünk.

Cserepes és dézsás növények alkalmazásával lehetőség nyílik fagyérzékeny növények nevelésére is. Azonban a fagyos napok előtt hordjuk be a lakásba, tároló helyiségekbe védett fagymentes helyre.

Tarthatunk olyan növényeket a dézsákban, melyek talajigénye eltér kertünkétől, s emiatt azok ott csak sínylődnének.

 

Ültethetjük őket egyedülállóan és csoportosan is.

Beültetésnél a magas növény mellé, a cserép peremén leomló növényt is alkalmazzunk. Akkor lesz szép, ha a beültetés arányos.

A növényeket igényeik szerint csoportosítsuk.

Az árnyéki növényeket ne rakjuk napfényes helyre, a napfénykedvelőket ne helyezzük árnyékba.

Fontos, hogy ezek mindig díszítsenek.

Folyamatos gondozásuk elmaradhatatlan. Öntözésük mindennapos kell, hogy legyen, mivel sokkal, kisebb élettérrel rendelkeznek.

Tápanyag-utánpótlásukról is folyamatosan gondoskodni kell.

Ősszel és tavasszal cseréljünk az évszaknak megfelelő növényekkel.

Nyáron alkalmazhatunk muskátlikat, ősszel árvácskát, díszkáposztát, tavasszal hagymásokat.

 

 

Kép

 

 byx.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép                           

 

 

 

 

 

 

 

 

              Díszkáposzta (Brassica oleracea)

Az újabban divatossá vált őszi-téli levéldísznövény, a fejeskáposzta Japánban szelektált változata. Természetesen ehető. Májusban vessük el, így őszre megerősödnek a tövek. Fehér, rózsaszín illetve ciklámen színben árusítják. Napfénykedvelő, vízigényes növény. Virágágyban, edényben egyaránt jól mutat.

 

                  Kép                   

 

 

 

 

 

 

          Díszdohány (Nicotiana alata)

A korábbi magas, elágazó szárú, támasztékot igénylő alapfajt felváltó alacsonyabb, kompaktabb formák illata már nem olyan meghatározó, de tarka színükkel a napos virágágyak kedvelt díszei. A 30-35 cm-es növények fehér, világoszöld, sárgászöld, rózsaszín vagy piros virágai júniustól szeptember végéig folyamatosan nyílnak. Tűző napos helyet kedvel, közepes vízigényű. Virágágyban kombinálhatjuk más közepes vagy magas növényekkel.

 

              Kép            

 

 

 

 

 

 

 

 Cseppecskevirág (Osteospermum ecklonis)

 

30-35 cm magas, jól bokrosodó dísznövény. Virágai lehetnek fehér, sárga, kék, lila vagy rózsaszín árnyalatúak. Ültethetjük ágyásba, de edényben, dézsában is szépen mutat. Közepes vízigényű. Napos, félárnyékos helyet kedvel.

 

                            

 

 Kép  Csüngő lobélia (Lobelia erinus pendula)

A törpe lobélia az egynyári virágágyások kedvelt, alacsony szegélynövénye. Égszínkék, világos lila virágai júniustól a fagyokig folyamatosan nyílnak. A kompakt növekedésű, 10-30 cm magas fajták sűrűn elágazódnak. Napos vagy félárnyékos helyet kedvel. Vízigényes növény. Kaphatók fehér és rózsaszín változatok is. Dézsákban, balkonládákban díszít legszebben.

 

 

                                  Borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta)

Fészekvirágzatai sárga, narancs, barnássárga színűek, bársonyos fényűek. Virágzása júliustól a fagyokig tart. Kezdetben vízigényes, később szárazságtűrő. Napfénykedvelő. Az egész növény érdesen szőrös. A középmagas egynyáriak közé soroljuk (60-80 cm), de van egészen alacsony (20-25 cm) fajta is: ’Törpe Gyöngy’.

Palántáit magvetéssel langyoságyban könnyen előnevelhetjük. Április elején vessük. Sűrű kelés esetén ritkítsuk. Vethetjük augusztus végén hidegágyba is, gyenge takarással jól bírja a telet. Az áttelelt növényeket már április elején kiültethetjük 30 x 30 cm-es térállásba.

Kedvelt fajtái: ’Marmelade”- narancssárga,50 cm magas, ’Tetra’- nagy virágú, a virágain barna foltok vannak, 80 cm magas. Teljesen nyílott állapotban vágott virágnak is szép. Betegségekkel szemben ellenálló, bár száraz, meleg időben a takácsatkáktól levelei megsárgulhatnak.

 

 

              Kép     Afrikai aranyvirág (Dimorphotheca sinuata)

Bájos fészekvirágzata 2-5 cm átmérőjű, fehér, rózsaszín, arany-, és narancssárga színűek. Hasonlít a margarétához. Júniustól augusztusig virít. Napfénykedvelő, szárazságtűrő növény. Dúsan, szinte szőnyegszerűen, egyszerre virágzik. Magját április elején 20 cm-es sortávolságra vessük, a kikelt növényeket 10-15 cm távolságra ritkítsuk. Hátránya, hogy csak napfényben virágzik, borult időben és este becsukódik. Érzékeny a pangó vízre. Talaja ne legyen tápanyagban gazdag, mert az a virágzás rovására megy. A vázában 4-5 napig is díszít. Kártevője, kórokozója nincs.

 

 

 Kép                    Begónia

Az egyik legnépszerűbb egynyári virágunk. Előnye, hogy félárnyékos helyet is bírja, főleg virágágyásokba ültetik. Májustól októberig egyöntetűen folyamatosan virágzik. A virágszíne és a levelei is nagyon változatos színűek. Magassága 10-30cm, jól bokrosodó növény. A rendszeres öntözést meghálálja

 

 

 

 

Kép  

   Kép                   Kép

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.