Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


   

                     

                                      Bonzai

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bonsai Japán eredetű Szó, a bon lapos edényt, tálkát, a sai növényt jelent. Ahhoz, Hogy EGY fából Eredeti bonsai váljék, valamelyik tradicionális stílus jegyeit Magán Kell viselnie, ennek eléréséhez as évek türelmes alakító munkájára van szükség. Ennek megkönnyítésére AZ évszázadok Soran számtalan stílus alakult ki, Ezért ha EGY fácska Aranyos ÉS esztétikus, Nagy eséllyel beleillik valamelyikbe.

Nevelőjének Eredeti célja a természet idealizált újjáteremtése, amely a fa életének, fejlődésének tanulmányozásán Gondos alapul. Ez művészi kifejezésforma is méter kültéri kábel, Amit AZ ido, AZ évszakok folyamatos váltakozása tükröz.

A kis méret Titka a gyökérzóna nagyságának csökkentése ÉS ezzel Együtt, AZ egyensúly fenntartása végett, AZ ágak, a hajtások, a lombozat Aranyos metszése. EGY tálban kifejlődő gyökértömeg ugyanis természetszerűleg magával Csák Aranyos mennyiségű lombot Képes ellátni. Ha a tápanyag-utánpótláskor a kiadott nitrogén mennyisége, A lehető legkevesebbre csökkentve van, akkor a zömökebbek hajtások, a Levelek Pedig kisebb méretűek lesznek.

 

Fa ÉS tál harmóniája

AZ edény kiválasztásakor fontos Figyelembe venni a belekerülő kövér, annak stílusát ÉS méretet. Tartózkodás mellett megfelelő, ha EGY tál dominál: élénk színeivel, vagy Tul Nagy / kicsi méretével könnyen el tudja nyomni a fa egyediségét. EGY tál szerepe, Hogy kiemelje, es jobban láttassa a növényt. Általában inkább AZ egyszerűségre törekedni Kell a színekben ÉS formában van, viszont ugyanúgy Figyelembe venni annak kidolgozását szép, ízléses formáját.

EGY tál hosszának Japán Szabályok szerint, a Növény magasságának 2/3-át Kell elérnie, mig mélységének közelíteni a fa törzsének átmérőjéhez. (Ha a fa gyökereinek Merete, vagy éppen a Száraz klíma megköveteli, akkor mélyebb is lehet.)

Oda Kell Még figyelni ARRA, Hogy Megfelelő méretű lyukak legyenek a tál alján a felesleges Víz elvezetése miatt, es lehetőleg lábakon álljon, AMI nagyobb párolgást idéz élő, a Nemzetközi Geofizikai Év Víz Pango is elkerülhető.

 

Gyakorlati tudnivalók

A bonsai tartózkodás mellett génmanipulációval törpenövésűvé kényszerített Növény, Hanem a természettel összhangra törekvő zsarátnok alkotása. Sokan vetik a bonsait Nevelők Szemere, Hogy a gondozás Soran a Növény "szenved". A helytelen metszést a Növény valóban megsínyli, de EGY szakszerűen nevelt bonsai esetében a metszés Csák EGY szükségszerû ELJÁRÁS. A megfelelően gondozott bonsai meghálálja a gondoskodást ÉS tartózkodás mellett szenved, inkább megmutatja Irány pompáját.

 

A metszés

EGY bonsai nevelésénél Elõbb-utóbb mindenki szembekerül azzal a problémával, Hogy egy kis Növény elkezd noni, sa zavaró hajtásokat le Kell metszeni.

 

A hajtások metszése

Fontos tudni, Hogy a metszés utáni növekedést AZ ág végén lévő Rügy iránya fogja befolyásolni. Abban AZ esetben, ha EGY Agat baloldali irányba szeretnénk növeszteni, akkor EGY olyan Rügy metsszünk felett, amely balra nez. Vigyázni Kell, Hogy a metszés ne Legyen Tul Kozel a rügyhez, MERT Nemzetközi Geofizikai Év könnyen beszáradhat, es ne Legyen Tul messze a rügytõl SEM, MERT a megmaradó ágdarab elrontja AZ összképet. A metszés ideje általában koratavasz. Ha EGY ág elérése, a vastagítása, akkor Elõbb megnõni hagyjuk, utána Pedig vágjuk vissza Egy-Két levélre. Mivel a metszés Elég drasztikus beavatkozás, MinDig Csák Jó erõben lévő növényeken végezzük ÉS MinDig Csák fokozatosan.

 

Levélmetszés

A levélmetszés célja, Hogy EGY nagyobb levelű fafajták kisebb leveleket hozzanak. A levélmetszés időpontja június, ilyenkorra mar kifejlõdnek a Levelek tövében megbúvó hónaljrügyek. Igen kockázatos beavatkozás, Kezdők számára tartózkodás mellett ajánlott.

 

Gyökérmetszés

Mig EGY szobanövényt AZ átültetés nagyobb cserépbe Soran ültetünk, a bonsai többnyire marad AZ Eredeti táljában. A Növekedés Soran Nemcsak AZ ágak növekednek, Hanem EGY Növény gyökere van. Ahhoz, Hogy a bonsai AZ Eredeti talba visszakerülhessen sokszor elkerülhetetlen a gyökérmetszés (ilyenkor a Gyökerek egyharmadát-felét eltávolítják). Nagyon fontos tudnivaló, Hogy a mi éghajlatunkon a gyökérmetszés - Bár Sok esetben szükségszerû, Azonban - tartózkodás mellett Minden esetben ajánlott, MERT a Növények Nagy része tartózkodás mellett viseli el ezt a traumát. A Gyökerek metszésének általában EGY páradúsabb klíma (Japán, HOLLANDIA, Nagy-Britannia) kedvez. A metszés ideje a koratavasz vagy  késő ősz.

 

Átültetés

AZ Apró kerámiatálban nevelt bonsai számára elengedhetetlenül fontos, időről-időre Hogy átültessük. AZ átültetés ideje a MinDig koratavasz. A Fiatal növényeket évente, AZ idősebb növényeket 2-3 évente ültessük on.

 

A bonsai öntözése

A bonsai elpusztulásának leggyakoribb Oka a helytelen öntözés. AZ Apró tálkákba ültetett fácskák Állandó nedvességet igényelnek. Amennyiben AZ öntözés egyszer-kétszer kimarad, a Növény Igen Rövid ido alatt tönkremehet. Ugyan a Növények igényei sokfélék, ES a környezet (páratartalom, hőmérséklet) is befolyásolja a vízigényt, Általános szabályként elmondható, Hogy a bonsai földje Legyen állandóan nyirkos, nedves. Bár a túlöntözés veszélye Minimális, mégis vigyázni Kell ARRA, nehogy állandóan vízben álljon AZ edény, Hiszen ez rothadáshoz, gombásodáshoz vezethet. Szabadságunk idején fontos mar Jó Előre gondoskodni növényeinkről. Mar ket-Három nap Elég Meleg ahhoz, Hogy hazatérve szomorú kép fogadjon bennünket. A legjobb megoldás, ha megbízható ismerősünk vagy rokonunk Jó szándékára bízzuk Szeretett növényeinket.

 

 

Amennyiben úgy Érezzük, Hogy Valami hiányzik életünkből AZ, ES szeretjük a növényeket, a bonsai gondozása ideális választás lesz. Vásároljunk szakemberektől EGY kevésbé igényes fajtát, amellyel elkezdhetjük a bonsaiokkal Valo ismerkedést. Rövid ido elteltével felvesszük a Növény gondozásának ritmusát, ES Hamarosan bennünket is rabul ejt a Növény megejtő szépsége, szemünk előtti kiteljesedése. Rövidesen Pedig úgy Érezzük, AZ életünk Nem volt Irány nélküle.

 

 

Élőhely szerinti csoportosítás:

- Szabadföldi,

- Félig Szobai,

- Es Szobai bonsai.

 

Ez a csoportosítási mod aszerint sorolja csoportokba a növényeket, Hogy a fafajta eredetileg a Világ Mély táján őshonos.

 

A mérsékelt Ovi területen Honos Növény (Szabadföldi) igénye:

Leginkább a szabadban érzik magukat Jol, telen BEMUTATKOZÁS Vendégházunk Pedig igénylik a nyugalmi állapotot.

 

A Mediterrán területekről származó Növény (Félig Szobai) igénye:

Tavasztól õszig lehetnek a szabadban, telen BEMUTATKOZÁS Vendégházunk Pedig fűtetlen, Világos helyiségben Kell tartani õket.

 

A trópusi területen Honos Növény (Szobai) igénye:

Egész évben Kozel azonos hőmérsékleten Kell gondozni, es figyelni Kell a páratartalomra Megfelelő, szellõzésre is.

 

Stílus szerinti csoportosítás:

 

Alaptézis, Hogy a stílus kialakításánál egyaránt fontos AZ edény, a gyökérzet, a Törzs, a lombkorona formája valamint AZ aljnövényzet vagy annak hiánya.

 

AZ EGY törzsbõl kialakított bonsai stílusok:

 

Tekeredő - bankan:

Nagyon görbe, feltekeredett törzsű fa. A gyökérzet egyaránt lehet szimmetrikus vagy Aszimmetrikus.

 

Aszkéta - bunjingi:

A Törzs enyhén csavarodott, alul kevesebb ággal. Finom, elegans kinézetű bonsai stílus. A gyökérzet lehet Aszimmetrikus.

 

Egyenes - chokkan:

A fokozatosan vékonyodó Törzs egyenesen felfelé nő, a Törzs alsó részén általában nincsenek ágak. A gyökérzet látható.

 

Szélnek kitett - fukinagashi:

Mintha állandóan AZ EGY irányból fújó szél döntené MEG kövér. AZ ágak is EGY irányba rendezettek. A gyökérzet a dőléssel ellentétes futtatása a fejlettebb.

 

Seprű - hokidachi:

Egyenesen felfelé novo Törzs, AZ ágak Korben, sokféle ágaznak el

 

Elterülő - kengai:

A kezdetben felfelé novo Törzs ívesen visszahajlik EGY tál szintje ala.

 

Felfelé Törő - moyogi:

Kanyargó törzsű, kissé csavart Növény, gyökérzet szimmetrikus.

 

Csavarodó - nejikan:

A Törzs megcsavarodott, a gyökérzet szimmetrikus.

 

Elnyúló - sashieda:

A Törzs felfelé tartózkodás mellett, de EGY fõág különválik, es oldalra elnyúlik. A gyökérzet többnyire szimmetrikus.

 

Elhajló - shakan:

Határozottan megdõlt fácska, AZ ágak mindkét futtatása megtalálhatók. A gyökérzet a dõlést egyensúlyozandó, AZ ellentétes futtatása a fejlettebb.

 

Többtörzsű stílusok:

 

Kéttörzsű - sokan:

A tövénél Kétféle ágazó Törzs. A gyökérzet szimmetrikus.

 

Háromtörzsű - sankan:

A Törzs a tövénél háromfelé ágazik. A gyökérzet szimmetrikus.

 

Öttörzsű - gokan:

A Törzs a tövénél ötfelé ágazik. A gyökérzet általában szimmetrikus.

 

Erdőcske - yose-UE:

Több különálló növényt ültetünk, erdõszerű elrendezésben.

 

Sziklás Kompozíciók:

 

Kore Ültetés - ishitsuki:

A Növény gyökerei EGY KÖVET ölelnek, ES úgy futnak le a talba.

 

: Kobe Ültetés - sekijoju:

A Növény EGY szikladarabból nem ki, a Gyökerek EGY Kõ repedéseiben nõnek.

 

 

 

Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép  Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

...

(Lili, 2012.09.30 12:41)

A sárga-piros levelű bonsai az néz ki a legjobban